POGINUO NA VRHUNCU SVOJE MOĆI U AVIONSKOJ NESREĆI! Evo ko je pradeda ubijene Lane (19): DŽEMAL BIJEDIĆ BIO JE OTAC MUSLIMANSKE NACIJE

ubistvo

Foto: Facebook, Wikipedia

Džemal Bijedić, pradeda ubijene Lane (19) je otac muslimanske nacije: muslimani su bili veroispovest sve do 1974, kad se on, kao predsednik Saveznog izvršnog veća, izborio za to da oni u tadašnjoj SFRJ dobiju status nacije.

Rođen 22. aprila 1917. godine u Mostaru, još kao gimnazijalac bio je član muslimanskog društva Gajret. Tokom studija 1938. godine u Beogradu je primljen je u članstvo Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a decembra 1939. u Mostaru u članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). i tako počinje njegov uspon.

Za vreme Drugog svetskog rata kao član Partije aktivno je učestvovao u Narodnooslobodilačkom pokretu, a uspon nastavlja i posle oslobođenja Jugoslavije, da bi početkom šesdesetih godina došao u Beograd i postao član Saveznog izvršnog veća, kojim je tada predsedavao Josip Broz Tito.

On je redak političar čiji usponi i padovi nisu bili spektakularni: i kad se uspinjao na hijerarhijskoj lestvici i kad je padao, to nije bilo fatalno.

LOŠ DAN ZA PRIŠTINSKE VLASTI: Posle izbora stigla nova vest iz UN! NEĆE IM SE DOPASTI!

Pisac monografije “Džemal Bijedić, politička biografija”, prof. Husnija Kamberović, ispričao je za Al Džaziru prošle godine da je upravo on bio najzaslužniji u tome što su Hrvati u zapadnoj Hercegovini oslobođeni stigme ustaštva.

Kamberović je takođe podsetio da se Bijedić borio za afirmaciju muslimana kao nacije i da je odigrao presudnu ulogu u tome. Iako se između dva rata u nacionalnom smislu izjašnjavao kao Jugosloven, posle rata se izjašnjavao isključivo kao musliman.

“Zanimljivo je da je on sredinom 1960-ih godina, u jeku kampanje za afirmaciju muslimana kao nacije, tvrdeći da je reč o posebnoj nacionalnosti, objašnjavao da je ranije izjašnjavanje kao ‘Jugosloveni’ predstavljalo ‘beg u jugoslovenstvo’ kako bi se sačuvao svoj nacionalni identitet”, kazao je tada Kamberović.

ISPRIČAO ŠTA SE DOGODILO: Slučaj dečaka (14) iz Niša koji je pronađen bez svesti na ulici dobio EPILOG!

Tito ga je izabrao za predsednika vlade 1971. i uvek ga je branio.

Džemal Bijedić je tragično nastradao u avionskoj nesreći 18. januara 1977. godine. Tog dana prisustvovao je u Beogradu, na batajničkom aerodromu, ispraćaju predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u Libiju. Po povratku za Sarajevo njegov avion udario je u brdo Inač u blizini gradića Kreševa. Pored Džemala tom prilikom poginuli su: njegova supruga Razija, saradnici Zijo Alikalfić i Smajo Hrla, kako i piloti Stevan Leka i Murat Hanić.

SVETLANA KITIĆ PROŠLA PRAVU DRAMU U LJUBAVI: Jednog muža su ubili na kućnom pragu, A ZA DRUGOG NE ZNA DA LI JE ŽIV ILI MRTAV

Oko te pogibije smesta su počele da se ispredaju teorije zavere, ali nijedna nije zadobila veću podršku. U zvaničnom izveštaju, s kojim se saglasio i Tito, ta mogućnost je potpuno isključena.

     

(Dnevne.rs/izvor: Kurir.rs)