PODVIG KAPETANA ER SRBIJE: Pilot heroj sprečio katastrofu

avion

Jaki olujni vetrovi, kiša i grad, nikako nisu dozvoljavali da avion Er Srbije koji je leteo iz Rima sleti, ali je zahvaljujući iskusnom pilotu, koji je na kraju uspeo da se izbori sa nesvakidašnjim vremenskim neprilikama, drami došao kraj i avion je sleteo na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu

BEOGRAD – Putnici koji su putovali “Er Srbijom” iz Rima u Beograd preživeli su pravu dramu. Avion je čak 40 minuta kružio iznad Beograda jer mu izuzetno jaki olujni vetrovi, kiša i grad, nikako nisu dozvoljavali da sleti na pistu beogradskog Aerodoroma “Nikola Tesla”.

Samo zahvaljujući iskusnom pilotu, koji je na kraju uspeo da se izbori sa nesvakidašnjim vremenskim neprilikama u petak kasno uveče nad Beogradom, drami je i došao kraj.

– Četrdeset minuta trajalo je filmsko manevrisanje nad Beogradom u pokušaju da sletimo, i to u nenormalnim vremenskim uslovima. A izgledalo je bukvalno ovako – tri puta pokušavamo da sletimo i u poslednjem trenutku odustajemo, uspinjući se sa velikom mukom.

[adsenseyu4]

 

Prkosimo vetru kojhi nas nosi kao pero, dok se avion trese… Propadamo… U potpunom smo mraku… Obilazimo Avalu prvi put, pa drugi, a onda i treći put. Više ne vidimo ništa, samo se uspinjemo, sa teškom mukom. I niko nam se više ne obraća. Grad tuče kao lud, a prozore magli kiša – priča sagovornica.

Ona kaže da je pomislila da je ovo kraj.– Prvi put u životu sam pomislila – gotovo je. Čuje se vrisak, nekome je pozlilo. Majstori iz kabine prave manevar udesno, osećaš da se avion okreće oko svoje ose, skoro pa za 180 stepeni. E, to sam videla samo na filmu. Četvrti put čujem – Cabin crew, please take your seats for landing, samo što je sada glas kapetana piskutav i nervozan. Ali preživesmo – ispričala je jedna od putnica koja je svoju priču podelila i sa korisnicima društvenih mreža.

Avion je sleteo svega nekoliko minuta pre ponoći. Inače, svi avioni su sletali od Avale jer od Dobanovaca nije bilo moguće zbog grada i jakog vetra.

– Trebali je da sletimo u 22.15, ali smo iz Rima kasnili otprilike nekih pola sata jer su i tamo zbog vetrova zatvorili gotovo ceo aerodrom i ostavili samo jednu liniju za uzletanje. Bilo je gadno. Dobro je da se pilot uopšte odlučio na sletanje. Onome ko je upravljao avionom čestitam i zahvaljujem se. Imamo najbolje pilote. Inače, simpatična ni je bila perserka Nevena koja je “automatizovanim” glasom, na kraju, kad smo konačno sleteli, rekla “nadam se da vam je let sa nama bio prijatan – navodi sagovornica.

[adsenseyu1]


( Alo)

2 Comments on "PODVIG KAPETANA ER SRBIJE: Pilot heroj sprečio katastrofu"

  1. Драган Бранковић | 2. фебруара 2015. at 13:48 |

    Пре него што објавите било шта , мало се проконсултујте са неким мало боље упућеним. Одустајање од слетања, тзв. АBORTED LANDING, можда, због јаког звука мотора и наглог успињања после спуштања обичном путнику јесте трауматично искуство, али није опасно, и спада у рутинске и утрениране поступке. Да није било могуће слетети у Београд, пилот би се определио за алтернативни аеродром, који је за сваки лет унапред одређен, а не би, ни на који начин ризиковао животе, пре свега свј сопствени. Лако је наћи уплашену особу, којој је, вероватно, и прелазак улице траума, па на основу тога објавити овакву “причу”. Ви сте обични дилетанти.

  2. Rodoljub Zaharijevic | 2. фебруара 2015. at 15:08 |

    novinari pisu samo da se pise,o cemu vi to,kakav heroj,pa on je da bi produzio dozvolu morao na simulatoru da prodje 10 puta goru situaciju,nije ovaj pilot milan kalinic koji ne zna ni auto da vozi,prema tome prvo provera pa onda pisanje,mada kod nas ide sve po onoj vid’la zaba ‘di se konj potkiva pa i ona digla nogu,to vam je isto kao kada premijer prica u svedskoj kako se divi njihovom radu,plati ti bato radnika kao u svedskoj pa ces videti,dosta slihtanja i snishodljivog ponasanja,neko ce reci nema veze ima i te kako ima.

Comments are closed.