POČEO JE RAT ZBOG SRUŠENOG AVIONA: U toku je “diplomatski vatromet” između Rusije i Turske! (FOTO) (VIDEO)

turska
Turski avioni već su srušili bar jedan avion sirijske vojne avijacije i moguće i jedan helikopter

Tursko obaranje ruskog vojnog aviona na granici sa Sirijom je tip incidenta od koga su mnogi strahovali od kada je Rusija počela svoje vazdušne operacije u Siriji i sada može da se očekuje “diplomatski vatromet”, navodi spoljnopolitički dopisnik Bi-Bi-Sija (BBC) u kratkom komentaru.”Opasnosti operacija blizu turske granice bile su više nego očigledne”, navodi se u komentaru.

[adsenseyu5]

Turska je saopštila danas da je srušen ruski avion Su-24 na njenoj granici sa Sirijom, da je on povredio njen vazdušni prostor i da je oboren pošto je ignorisano više upozorenja. Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je oboren ruski avion kodgranice sa Sirijom, ali da je on leteo isključivo iznad sirijske teritorije.

Turski avioni već su srušili bar jedan avion sirijske vojne avijacije i moguće i jedan helikopter, podseća dopisnik BBC-a.

[adsenseyu1]

Ukazuje se da su suprotstavljeni: izveštaji oko toga da li je ruski avion srušen sa zemlje, kako navodi Rusija ili su ga srušili turski vojni avioni, što tvrdi Turska.

Foto: Twitter

– Vazdušne operacije u preopterećenom nebu iznad Sirije upravo su postale znatno komplikovanije – navodi dopisnik BBC-ija i dodaje da su jedini olakšavajući faktor prvobitni izveštaji koji ukazuju da su se dva ruska pilota katapultirala i spasila iz pogođenog aviona.

(Beta)