POČELO JE: Naoružani Albanci sa Kosova zauzeli policijsku stanicu u Makedoniji, traže svoju državu

makedonija
Grupa od oko 40 naoružanih osoba sa Kosova zauzela je policijsku stanicu u selu Gošince, opština Lipkovo, potvrdilo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Četiri policajaca koji su bili na dužnosti su pretučeni i vezani lisicama, a ministarstvo je napad okarakterisalo kao “teroristički akt”.

Konvoj od nekoliko oklopnih vozila makedonskih snaga bezbednosti se zaputio ka selu Gošince, javlja makedonska televizija NOVA. Nejasno je da li se napadači još uvek nalaze u tom selu.

[adsenseyu4]

Portparol policije Ivo Kotevski je rekao da je naoružana grupa sa Kosova napala stanicu, dok su četiri policajca bila na dežurstvu.

Policijska patrola u Gošincu

Grupa od 40 “dobro naoružanih” muškaraca, sa simbolima Oslobodilačke narodne armije (“makedonski OVK”), razoružali  su policajce u stanici i obratili im se na albanskom jeziku, rekavši “traže svoju državu i da ne prihvataju nikakva Ohridski dogovor”.

Naoružani muškarci su dali policajcima pola sata da odu.

[adsenseyu1]

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su policajci bili “razoružani, vezani, pretučeni i snimljeni na kameri”.

– Imali su i prevodioce koji su pričali “loš Makedonski”, a vođa grupe se obratio policajcila sa rečima “Mi smo Oslobodilačka narodna armija, ni Ahmeti ni

Gruevski vas neće spasiti, ne želimo nikakav Ohridski dogovor, želismo našu državu – naveo je Kotevski.

On je dodao da su teroristi zarobljenim policajcima uzeli oružje, mobilne telefone i radioveze i dali im 30 minuta da pešice napuste karaulu, preteći im da će, ako krenu ranije ili neko od njih ostane u karauli, biti likvidirani.

“Nakon isteka od datog roka od 30 minuta jedan od policajaca koji nije bio vezan oslobodio je ostale kolege koje su bile vezane lisicama, posle čega su se pešice napustili karaulu, a dok su odlazili čuli su rafalnu paljbu iz automatskog oružja”, kazao je Kotevski.

Kotevski je istakao da je teroristička grupa prema prvim saznanjima i operativnim informacija u Makedoniju ušla s Kosova.

On je dodao da je na terenu makedonska policija.

Makedonski portal “24 vesti” javlja da je drama počela jutros u tri sata posle ponoći.

Opština Lipkovo se nalazi na širem području severa Makedonije. 

Makedonska OVK

Oslobodilačka nacionalna armija (албански: Ushtria Çlirimtare Kombëtare – UÇK; македонски: Ослободителна национална армија – ОНА), poznata i kao “Makedonska OVK”, je teroristička organizacija koja je napadala ciljeve u Republici Makedoniji 2001. godine sa ciljem da se teritorije sa većinskim albanskim stanovništvom odvoje od Makedonije i pripoje Albaniji.

(Tanjug)