POČAST HEROJU SA KOŠARA: Otkriven spomenik Tiboru Cerni, uz najviše vojne počasti (FOTO)

Košare

Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je u Debeljači spomenik jednom od poginulih vojnika na Košarama 1999. godine Tiboru Cerni. Vučić je spomenik otkrio zajedno sa majkom Tibora Cerne, Katom Cernom. Predsednik je potom položio venac uz najviše državne i vojne počasti svim učesnicima bitke na Košarama.

Vence su položili i ministri u Vladi Republike Srbije i Vladi Republike Srpske, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodica Cerna, predstavnici diplomatskog kora, predsednik opštine Kovačica i Mesne zajednice Debeljača, kao i predsednik i predstavnici Saveza udruženja boraca SABOR, koji su bili inicijatori za podizanje spomenika Tiboru Cerni.

JEZIVA ISPOVEST MAJKE UBIJENOG DEČAKA IZ NIŠA: „Trgovci drogom terali ga da radi za njih, molio me da ih ne prijavim iz straha da nas ne pobiju“ (FOTO)

– Nikada toliko mnogo nas nije dugovalo toliko beskrajno mnogo tako malenom broju njih – izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otkrivanju spomenika Tiboru Cerni, jednom od 108 heroja, pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su 1999. stradali u odbrani karaule Košare na granici sa Albanijom.

Vučić je, na svečanoj ceremoniji u Debeljači, gde je Cerna živeo, zahvalio stradalim borcima sa Košara za sve što su učinili za svoju otadžbinu.

[adsenseyu4]

– Mi, građani Srbije, neretko mislimo da je sloboda jednom zauvek data i ponekad zaboravimo na dug prema onima koji su slobodu sačuvali i nisu žalili život za budućnost naše otadžbine – rekao je Vučić.

On je ukazao na činjenicu da je 108 vojnika stradalo da bi sačuvalo naše živote.

– Na Košarama ih je bilo 108 mrtvih, položenih života za sve naše, prekinutih sudbina da bismo mi danas imali svoju. Tibor Cerna, nad čijom bistom stojimo, jedan je od 108 kojima dugujemo – rekao je Vučić.

DEVEDESETIH JE “REĐALA” HITOVE: Promenila je PRAVOSLAVNU VERU i sada je MAHA MATRA!? (VIDEO)

Predsednik je podvukao da nije moguće reći koliki je dug prema stradalom Cerni, jer je poginuo u 21. godini i zato što je, kako je rekao, imao 20 miliona neostvarenih mogućnosti, snova, planova, koje je položio za sve nas.

– I to mu dugujemo, sve snove i mogućnosti. Njegov nedoživljeni život koji nam je dao, naš je dug – istakao je Vučić.

Kako je rekao, Cerna je 28. aprila 1999, uradio nešto što rpavi razliku između čoveka i junaka, što deli običan od velikog života, i što čini da smrt ne bude kraj, već početak večnosti.

DETALJI ZLOČINA KOJI SE NE PAMTI U SRBIJI: Opalio joj dva šamara, a onda je uzeo GVOZDENU ŠIPKU!

– Stao je pred metak i izgovorio najveću rečenicu tog malog, prljavog i neopisivo strašnog rata koji nam je agresor nametnuo. Rekao je ”Za ovu zemlju vredi umreti” i uradio je to, umro je za svoju zemlju i svakoga od nas – rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je istorija Srbije prepuna slavnih bitaka i pobeda koje su u velikoj meri doprinele da nasa zemlja postane slobodna, nezavisna i poštovana u svetu, u koju je svaki gost dobrodošao i u kojoj narod zna da ceni slobodu više od svega, znajući koliko je žrtava za nju palo.

Vučić je najavio da će doneti odluku o dodeli spomenice kojom bi se obeležavala bitka na Košarama 1999. godine i da će taj orden dodeliti svakom od 108 junaka koji su dali život za srpske Košare.

Košare

Foto: Fejsbuk

On je, takođe, najavio i da će formirati odbor za izgradnju centralnog spomen obeležja kojim bi se očuvalo sećanje na 108 veličanstvenih sa Košara, ali i sve druge koji su dali svoj život braćeni slobodu i nezavisnost Srbije.

– Neka zauvek živi i uvek ima ovakve heroje Srbija, neka živi naša Srbija – poručio je Vučić.

Kata Cerna, majka Tibora Cerne zahvalila se svima koji su učestvovali u podizanju spomenika i zamolila je državu da vodi računa o borcima, “da ne bude da su džabe dali život ali i o ovima što su ostali”.

Pozdravila je sve koji su došli a posebno joj je drago bilo što je videla Tiborove saborce. Rekla je da, kada je videla spomenik, teško joj je bilo da se opzove na njegov lik jer Tibora nikada nije videla ozbiljnog, “uvek je bio vedar i nasmejan”.

[adsenseyu1]

– Bio je hrabar kad se rodio i mislim da je bio hrabar kad je umro. To je urođeno, ali ima nečega i u vaspitanju – rekla je Kata Cerna.

U ime učesnika bitke na Košarama okupljenima se obratio Voislav Vukašinović.

– Osamanaest godina smo čekali prvo spomen obeležje, prvom među jednakima, heroju Tiboru Cerni. On je jedan od 108 srpskih Obilića koji je za nas još uvek živ. Živeće u nama dokle god smo živi i dokle god budemo pričali o, malo je reći, herojskim pogibijama – rekao je Vukašinović.

Dodao je da se nada da će i svi ostali heroji u bliskoj budućnosti dobiti centralni spomenik.

ZAŠTIĆEN U KAVEZU PROVOCIRAO BIKA: Sledećeg momenta svi su VRIŠTALI od straha (VIDEO)

– Da nikada ne zaboravite heroje, majke, porodice, invalide, koji su ostavili delove tela na vrletima Prokletija i srpske ratnike, koji se nisu osvrtali prema sili koja ih napada već prema svetinji koju brane. Znali su da je iza njih Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, njihove majke i sestre – dodao je Vukašinović.

Godišnjica bitke na Košarama se od ove godine prvi put obeležava u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja Srbije.

Organizator državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije.

Tibor Cerna (21) bio je vojnik 125. brigade motorizovane pešadije Vojske Jugoslavije, koji je kao komandir streljačkog odeljenja poginuo u odbrani karaule Košare kod Djakovice u toku NATO bombardovanja 1999. godine.

Printksin: RTS

Foto: Printksin/ RTS

Prema tvrdnjama svojih drugova iz jedinice, Cerna je tokom borbi 27. aprila 1999. svojevoljno napustio zaklon kako bi pomogao da se otkrije položaj neprijateljskog snajperiste, verovatno pripadnika francuske Legije stranaca, koji je danima zadavao mnogo problema VJ.

Nakon što je napustio rov, Cerna je pogođen metkom u grudi ali je, iako teško ranjen, uspeo da se održi na nogama do sledećeg metka koji ga je pogodio u vrat, što je bilo prvi put da je taj snajperista pucao dva puta sa istog mesta.

To je omogućilo snajperisti VJ da otkrije položaj neprijatelja i da ga likvidira.

Tiborove poslednje reči su bile: Za ovu zemlju vredi umreti.

[adsenseyu1]

Cerna je sahranjen početkom maja u rodnom mestu a odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Njegova pogibija dogodila se u jeku Bitke za Košare, najveće i najkrvavije bitke koja se odigrala za vreme NATO bombardovanja i, praktično, jedine značajne borbe koja se odigrala na zemlji.

REZOLUCIJA O SRBIJI: Brisel odredio 7 uslova Beogradu za ulazak u EU (INFO)

Posle 18 godina Srbija ispravlja nepravdu nanetu ovom heroju i u njegovoj rodnoj Debeljači podignuto je spomen-obeležje ovom heroju, uz najviše vojne počasti.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]

1 Comment on "POČAST HEROJU SA KOŠARA: Otkriven spomenik Tiboru Cerni, uz najviše vojne počasti (FOTO)"

  1. miha bukovac | 14. јуна 2017. at 17:37 |

    Hvala Bogu da se setili! Slava im!

Comments are closed.