POBUNA ALBANACA NA KOSOVU: Trgovci kažu da nema kvalitetnije i jeftinije robe od srpske (FOTO)

kapa

Foto: printskrin/ youtube

Odlukom Prištine da uvede dodatnih sto odsto na proizvode iz centralne Srbije, osim Srba, prema saznanjima “Novosti”, podjednako su nezadovoljni i Albanci, pre svega vlasnici većih tržnih centara i prodavnica, ali i kupci.

Kako ističu sagovornici Novosti“, srpska roba ne samo da je kvalitetnija od ostalih iz regiona, već je i znatno jeftinija. Iako su iz pojedinih radnji u Južnoj Mitrovici i Prištini uklonjeni srpski proizvodi, u većini tržnih centara i prodavnica čiji su vlasnici Albanci, robe iz centralne Srbije i dalje ima.

– Radiću dok ovu robu ne prodam, a posle ću videti šta ću – rekao je Albanac, vlasnik prodavnice na putu od Merdara ka Prištini.U jednom od tržnih centara nadomak Podujeva takođe se zatiču proizvodi iz centralne Srbije, kojih je bilo na rafovima i pre donošenja odluke o ppovećanju poreza na srpske prouzvode.

ČEKA SE NAREĐENJE VRHOVNOG KOMANDANTA Vojska Srbije spremna da zaštiti Srbe na Kosovu: BRAĆO SRBI, NISTE SAMI (FOTO)

Ista situacija je i u nekoliko tržnih centara nadomak Prištine, kao i u jednom od poznatih prodajnih objekata u južnom delu Mitrovice. Da je srpska roba i dalje primarna u albanskim radnjama i u metohijskim sredinama, svedoče i ovdašnji predstavnici Srba.

novine

FOTO: KOSSEV / PRIVATNA ARHIVA

Plaše se za bezbednost

– Situacija nije baš najbolja, jer osim stalne zabrinutosti za bezbednost, dodatna uznemirenost je prisutna zbog uvođenja poreza. Zapravo, povratnici strahuju da će prodavnice ostati bez osnovnih namirnica – ističu predstavnici Srba iz opštine Istok, Klina i Peć.

Konstatujući da se na Kosmetu ne proizvodi veliki broj namirnica, predstavnici Srba sa KiM opominju da bi ukoliko se nastavi nerazumna odluka prištinskih vlasti, mogla nastati humanitarna katastrofa.

– Pitanje je gde će i vlasnici albanskih radnji nabavljati robu. Jer, osim Makedonije koja je najbliža, artikli koji bi se dovozili iz Hrvatske ili Slovenije, bili bi daleko skuplji – kažu naši sagovornici.

Inače, iako su pojedine osnovne namirnice poskupele, cene većine proizvoda sa dužim rokom trajanja, ostale su iste, pre svega slatkiša, keksa, deterdženata i ostalih hemijskih proizvoda.

Prodavci u većini radnji ističu da neće sklanjati robu iz centralne Srbije sve dok je ne prodaju.

HOROR U SREMSKOJ MITROVICI: Smrskao glavu rođenom sinu: “Hteo sam da ga ubijem jer nas maltretira…” (INFO)

Nema srpskih novina

Ni juče, treći dan za redom, na KiM nije bilo srpske štampe, a po rečima Zvezdana Mihajlovića, iz firme “KiM Beokolp”, neće biti ni danas jer kosovski carinici traže da na svim fakturama piše “Republika Kosovo”.

Ista je situacija i sa uvozom ostalih proizvoda iz centralne Srbije, jer na administrativnim prelazima kosovski carinici zahtevaju na deklaraciji robe stoji naziv “Republika Kosovo”.

Ljajić: “Šteta već napravljena”

Najveću štetu zbog povećanja carina za 100 odsto pretrpeće mala i srednja preduzeća, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić i dodaje da je zasad teško proceniti koliko bi Srbija mogla da izgubi.

– Mislim da je ogromna šteta već sada napravljena, ali teško je govoriti o iznosima jer sve zavisi od toga koliko će ovo besmislene mere trajati. Procene bi bile “odoka”, teško je govoriti o preciznim iznosima – rekao je Ljajić.

(Dnevne.rs /Blic /Izvor:  Večernje novosti)

1 Comment on "POBUNA ALBANACA NA KOSOVU: Trgovci kažu da nema kvalitetnije i jeftinije robe od srpske (FOTO)"

  1. A zašto nas zanima gde će i šta će oni uopšte?

Comments are closed.