PO NJEGOVOJ ZAMISLI OVAKO BI IZGLEDAO REGION: Tokom intervjua za nemačku medijsku kuću Dodik PREKROJIO MAPU BALKANA (VIDEO)

mapa

Foto: printscreen/youtube

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, u intervjuu za DW izjavio je da referendum o nezavisnosti tog entiteta trenutno nije institucionalna tema. On međutim tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

– Referendum nije na dnevnom redu – izjavio je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske u ekskluzivnom razgovoru za DW.

– Nijedan organ, nijedna institucija u RS to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije – rekao je Dodik u razgovoru koji je sniman sredinom oktobra – dakle pre nego što je region uzburkao intervju DW sa bošnjačkim članom Predsedništva Bakirom Izetbegovićem.

[adsenseyu5]

Dodik istovremeno tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi “nisu bez alternative”.

Nismo avanturisti, niti zaglupljeni nacionalisti

– Mi nismo avanturisti kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle ja razumem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Evropi i naravno da to bude barem delimično prihvaćena stvar – rekao je Dodik dodajući da radi “na stvaranju tog političkog okruženja.”

Da li će održati referendum o nezavisnosti RS ukoliko Dejtonski sporazum ne funkcioniše onako kako on misli da treba Dodik je odgovorio da o tome sanja: “Čim imam u promilima šansu, ja bih to održao”. Dodik takođe tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

Ako može Kosovo, zašto ne može RS?

Dodik je rekao kako Srbima odgovara Dejtonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmenjen.

– Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali to niko neće da čuje – kaže Dodik za DW.

[adsenseyu1]

Na tvrdnju Izetbegovića koju su mu novinari citirali, da je spreman na rat za očuvanje celovitosti BiH, Dodik je rekao da Izetbegović “nema nikakvu moć”.

– Mi ovde imamo policiju koja je brojčano jača i spremnija i motivisanija za to. Drugo, svaka intervencija u RS iz Sarajeva na taj način definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španija.“

Predsednik RS u direktnu vezu dovodi nezavisnost Kosova sa nezavisnošću Republike Srpske: „Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga (Kosova – prim. red.) i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sledeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne onda moraju da postoje prava i za druge.“

ALEKSANDAR VUČIĆ NAJAVIO VELIKA HAPŠENJA: Metlom i oštrom sabljom počistićemo sve koji su novac stekli korupcijom!

Dodikova mapa Balkana

Dodik kaže da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta.

– Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili – kaže on.

Izaberite broj i mi ćemo vam reći koliko imate godina!

On je na kraju razgovora nacrtao mapu Balkana kako je vidi – RS i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podeljeno pri čemu sever pripada Srbiji.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: DW)

[adsenseyu2]