Plaže su im puste, ali neće da spuste cene

MORE

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

 Cene smeštaja u crnogorskim hotelima pale su u junu za 10 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok su u restoranima i povećane.

Ovo pokazuju podaci Uprave za statistiku (Monstat) o indeksima potrošačkih cena u prethodnom mesecu koji su objavljeni u četvrtak.

Potrošačke cene u junu, u odnosu na isti mesec 2019, u proseku su bile niže za samo 0,2 odsto.

To pokazuje da mnogi trgovci i pružaoci usluga, i pored krize i velikog pada prometa, nisu spremni da značajnije spuste svoje cene, dok je kod prehrambenih artikala došlo i do značajnog rasta cena.

Na i ovaj mali pad inflacije uticalo je smanjenje cena motornih goriva za 18,4 odsto, kao i cena usluga smeštaja u hotelima za 10 odsto.

NAUČNICI OTKRILI: Postoje ljudi kojima korona ne može ništa – evo u čemu je TAJNA!

Usluge u restoranima nisu navedene kao posebna stavka, ali se kod zbirnih indeksa nalaze u grupi “hoteli i restorani” gde je zabeležen ukupan pad cena od 4,6 odsto u odnosu na jun prošle godine.

To znači da je samo u restoranima došlo i do rasta cena i pored značajnog smanjenja gostiju i prometa.

U odnosu na jun prošle godine, prema uporednim podsacima Monstata, došlo je do rasta cena voća za 9,2 odsto, mesa za 2,1 odsto, mleka, sira i jaja za 1,6 odsto, ulja i masti za 2,5 odsto, povrća za 0,8 odsto, a ostalih prehrambenih proizvoda za 4,1 odsto. Porasle su i cene obuće za 4 odsto, duvanskih prozvoda za 3,3 odsto, odeće za 1,9 odsto, prevoza putnika za 3,3 odsto, farmaceutskih prozvoda za 2,2 odsto…

Jedan od razloga zašto u krizi nema značajnijeg smanjenja cene može biti stav trgovaca, pružaoca usluga i ugostitelja da se nižim cenama ne vrijedi boriti za kupce i goste, kojih inače nema, već da višim cenama pokušavaju da očuvaju koliko-toliko prometa.

DUA LIPA: “Svaki put kad objavim nešto o Kosovu nastane haos”

Takođe, otežani uvoz i transport roba između država mogli su uticati na povećanje nekih cena.

Novogodišnje uvećanje akciza na duvan i alkohol uticali su na veće cene tih proizvoda u odnosu na jun prošle godine.

U junu su u odnosu na maj ove godine, izračunao je Monstat, ukupne cene povećane za 0,1 odsto, pišu Vijesti, a prenosi Capital.

Rasle su cene goriva za pet odsto, voća za 3,8 odsto, mesa za 0,2 odsto, vode, bezalkoholnog pića i sokova za 0,8 odsto i kafe, čaja i kakaoa za jedan odsto.

VUČIĆ NAJAVIO NOVE EKONOMSKE MERE: U julu i avgustu daćemo po 60 minimalaca (INFO)

U odnosu na maj, u junu su porasle cene povrća za 2,5 odsto, odeće za 2,3 odsto, telefonske i telefaks opreme za 2,5 odsto, mleka, sira i jaja za 0,1 odsto, usluga smeštaja za 0,6 odsto i cipela i ostale obuće za 0,6 odsto.

(Dnevne.rs/CAPITAL.BA)