Platićete cenu ako ne uspe dijalog! Trampov izaslanik u lice Tačiju, Haradinaju i Veseljiju

Kosovo

Hejl i Skat – Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Lideri kosovskih Albanca boravili su u američkoj ambasadi dva sata danas prepodne, gde su bili pozvani na sastanak sa američkim podsekretarom za politička pitanja Dejvidom Hejlom.

Kako saznaje RTK iz svojih izvora da je Hejl zatražio suspenziju takse, govoreći i o riziku od neuspeha dijaloga.

– Ako Kosovo i dalje bude odgovorno za neuspeh dijaloga, platiće cenu – rekao je Hejl, naglašavajući da je to bila glavna poruka Amerikanaca na današnjem sastanku.

Posle sastanaka sa predsednikom, premijerom i predsednikom skupštine tzv. Kosova, Hejl je dao intervju za tri prištinskla medija, gde se fokusirao na dijalog između tzv. Kosova i Srbije, za koji kaže da bi trebalo da se završi sa “uzajamnim priznanjem dve države”.

TEŽAK UDARAC ZA SRBIJU: Brisel stao na stranu kosovskih Albanaca! SRBIJI STAVLJENO DO ZNANJA ŠTA JE ČEKA

Hejl je u ovom intervjuu rekao da to zavisi od strana u dijalogu, a da će ih SAD podržati u procesu.

Visoki američki zvaničnik izjavio je da SAD i zemlje EU uopšte imaju isti stav prema rešavanju problema između tzv. Kosova i Srbije.

On je tokom ovog intervjua bio veoma oprezan u izboru reči, ne optužujući nijednog kosovskog lidera za ometanje dijaloga. Čak je bio i oprezan po pitanju takse.

Spekulacije prošle nedelje da će vojska Sjedinjenih Američkih Država napustiti Kosovo ako vlada u Prištini ometa dijalog, podsekretar nije komentarisao, ali je izjavio da će posvećenost SAD Kosovu ostati nepromenjena.

POGLEDAJTE: Policajac ispalio 14 hitaca u automobil i vozača koji je preminuo (VIDEO)

 Ništa se nije promenilo u našoj posvećenosti – rekao je on.

Posle sastanka u američkoj ambasadi, lideri kosovskih Albanaca nisu davali izjave za medije, da bi se posle internog sastanka u jednom prištinskom restoranu oglasili na društvenim mrežama.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)