PERFIDAN PLAN VLASTI U PRIŠTINI ZA SPREČAVANJE POVRATKA PROTERANIH SRBA: Prave puteve preko srpske zemlje

Albanija

Foto: AP

Vlasti lažne države Kosovo imaju novi plan kako da otežaju život preostalih Srba na KiM, ali i da definitivno spreče povratak prognanih. Priština, naime, najavljuje gradnju 730 kilometara novih puteva kojima će, kao sasvim slučajno, “preseći” zemljište i parcele u vlasništvu Srba.

Prema zvaničnom planu, ideja je da se do 2023. godine na Kosovu povežu modernim putevima, u šta će nepriznate  prištinske vlasti uložiti skoro dve milijarde evra. Ne bi to samo po sebi bilo sporno da 80 odsto ovih saobraćajnica ne prolazi upravo preko zemljišta koje je, prema katastarskim knjigama u privatnoj svojini kosmetskih Srba.

Komentarišući ovaj plan profesor međunarodnog prava Dejan Mirović ističe:

VUČIĆ: Težak rad se isplatio, rešen problem PENZIJA

– Plan Prištine da autoput do Plava “sprovede” tik pored manastira Dečani jeste znak da će ponovo udariti na SPC. Najviše me plaši stezanje obruča oko Srba koji žive na Kosovu. Međutim, gore od svega je to što su Albanci potpuno preuzeli sudstvo. Njihove sudije ne žele da govore na srpskom i ne priznaju prvostepene presude koje su donete u korist Srba koji su potraživali svoju imovinu. Sada nažalost, mogu da rade šta hoće i da ozakone svoju otimačinu.

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović ističe da putevi koji su u planu prolaze kroz sela u kojima skoro da više nema Srba.

„KOSOVO JE PRIMER VERSKE TOLERANCIJE“ Haradinaj u razgovoru sa poglavarom Katoličke crkve (FOTO)

– Od posle rata 1999. godine Srbi više ne žive na tom području. Vlasti žele da se srpsko stanovništvo nikad više tamo ne vrati, pa je to i cilj izgradnje tih novih puteva – zaključuje Bogdanović.

(Dnevne.rs/Izvor: Informer)