PERFIDAN PLAN: Evo zašto Albanci hrle u Niš!

Niš

Foto montaža: Dnevne.rs/Wikipedia/Aleksic Ivan, Pixabay

Na Niškom univerzitetu od 2012. do 2016. godine nostrifikovano je najmanje 200 diploma Albanaca stečenih na fakultetima u Albaniji, Makedoniji i na Kosovu i Metohiji, i to bez odgovarajućih provera njihove verodostojnosti.

Ovo masovno ozakonjenje visokoškolskog zvanja, stečenog čak i na fakultetima koji imaju sumnjive reference, vezuje se za mandat aktuelnog rektora Dragana Antića, za koga grupa profesora u pismu upućenom Ministarstvu prosvete tvrdi da je neke od njih izdavao, suprotno srpskim zakonima. Zbog toga traže da država preispita da li je bilo zloupotreba u ovom postupku, tim pre što u mnogim slučajevima nisu uvaženi zahtevi članova komisija za nostrifikaciju o polaganju dodatnih ispita koji su karakterisični za srpski obrazovni program.

Pored toga, oni traže i da se utvrdi da li je neko zbog lične koristi žrtvovao ugled Univerziteta koji je postao Meka za masovno priznavanje diploma sa albanskog govornog područja. Alibi za ovakvu sumnju nalaze u činjenici da na ostalim univerzitetima u Srbiji nije zabeležena ovakva praksa, blanko verifikovanja diploma iz Albanije, Makedonije i sa KiM. Zato su oni Ministarstvu prosvete dostavili imena svih onih čije su diplome verifikovane na Univerzitetu u Nišu od kraja 2012. do 2016. godine i zatražili da se svaka od njih preispita.

– Njihovi vlasnici stekli su pravo da se zaposle u državnim organima i ustanovama Srbije. Zato tražimo da Ministarstvo prosvete pošalje svoju inspekciju jer je javna tajna da je nostrifikacija diploma Albanaca postala unosan biznis na Univerzitetu u Nišu. U finansijskom planu ona je značajna stavka za finansiranje rektorata, ali postoje indicije da neki čelnici Univerziteta od nje imaju i ličnu korist.

KOLINDA VELIČALA USTAŠE KOJI SU POBEGLI U ARGENTINU POSLE RATA: “Hrvati koji su skromno živeli kako bi mogli da pomažu svom zavičaju iz tuđine”

-Ova praksa je zaživela pod dirigentskom palicom aktuelnog rektora Dragana Antića, koji je osnov za njenu masovnu primenu našao navodno u Briselskom sporazumu. Međutim, treba da se zna da se tamo definiše samo način ozakonjenja diploma sa područja Kosova i Metohije, a ne i sa područja Albanije i Makedonije. Međutim, diplome koje su nostrifikovane Albancima koji su fakultete završili u južnoj srpskoj pokrajini su znatno manje nego one iz Makedonije i Albanije, što dodatno podstiče sumnje da se radi o postupcima koji su suprotni srpskom obrazovnom sistemu – tvrdi grupa profesora.

Oni dodaju da je zbog toga sve veći otpor profesora da budu u komisiji za nostrifikaciju diploma.

– Mnogi su okrenuli leđa rektoru i ne žele da učestvuju u ovoj lakrdiji kojom se stavljaju potpisi na diplome koje apsolutno ne odgovaraju srpskom obrazovnom sistemu. Oni insistiraju da kandidati moraju da polažu i dodatne ispite koji su neophodni po srpskim zakonima za određene struke. Međutim, te njihove zahteve, na predlog rektora Antića, Senat Univerziteta uglavnom odbija.

-Ipak, ima profesora poput Jadranke Đurović Todorović, dekana Ekonomskog, koja nije želela da glasa ni za jedno ozakonjenje diploma Albanaca – kažu potpisnici pisma upućenog Ministarstvu prosvete.

Iz Rektorata Niškog univerziteta ne negiraju da su nostrifikovali diplome Albancima koji su fakultete završili u Makedoniji, Albaniji ili na Kosovu i Metohiji, ali tvrde da je sve urađeno po zakonu.

DOKTOR IZ ŠVEDSKE NIJE JEDINI DOBROTVOR! Vesna Popov slala Milanu 5 godina po 500 evra mesečno: OVAKO SAM NASELA NA NJEGOVU PRIČU!

– Od 2012. godine do danas bilo je više od 40 zahteva za priznavanje visokoškolskih isprava stečenih na Kosovu i Metohiji. Postupak priznavanja okončan je u 30 slučajeva, a regulisan je uredbama o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa Univerziteta sa teritorije Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija iz 2012. i 2014. godine. Postupali smo u skladu sa njima i nostrifikovali diplome sa fakulteta koji su imali sertifikat Evropske asocijacije Univerziteta.

LOŠE VESTI ZA VOZAČE: Ovo više neće biti besplatno!

-Kada je reč o priznavanju visokoškolskih isprava stečenih iz Republike Makedonije, njih je bilo više od 100 od 2012. godine do danas, a iz Republike Albanije priznato je oko 20 – kažu u rektoratu Univerziteta u Nišu.

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs/Izvor: Kurir,Blic,Slađana Vukašinović)