“PANCER” ili “NORA”: Srpski odgovor na nemačko naoružavanje Hrvatske

top

Foto: printscreen/youtube

Nemačka naoružava vojsku Hrvatske haubicama, a Srbija odgovara domaćim naoružanjem. Naše artiljerijsko oruđe u potpunosti će moći da parira komšijskim “dugim cevima”

VOJNI inženjeri već za nekoliko dana počeće poslednja testiranja haubice “nora B-52”, što će biti poslednji korak pred njihov ulazak u Vojsku Srbije. Istovremeno, u Zagreb su stigle prve dve od 16 nemačkih “pancerhaubica”, koliko će ih ukupno pojačati vojsku Hrvatske. Ova artiljerijska oruđa, izvesno je, u sledećih nekoliko decenija biće glavni stub kopnenih snaga dveju zemalja, a pravci srpsko-hrvatskih odnosa, između ostalog, biće omeđeni i elevacijom haubičnih cevi.

Poznavaoci odnosa snaga na Balkanu navode da su dugi domet i velika razorna moć ključni aduti za nabavku topova-haubica. Opseg vatrene moći koji prebacuje i 60 kilometara, ovu vrstu naoružanja stavlja u prvi plan u zamišljenom scenariju ugrožavanja suvereniteta država regiona, ali i održavanja balansa vojne moći.

 

[adsenseyu4]

Nabavka “nora” tako će biti srpski odgovor na haubice “pancer 2000”, nemačke proizvodnje, kojima će se opremiti hrvatska vojska. To je, međutim, samo deo modernizacije oružanih snaga Hrvatske, koja preti da poremeti ravnotežu borbene moći u regionu, na šta Srbija sprema odlučan odgovor. Naša “nora”, kako tvrde poznavaoci vojne tehnike, potpuno će moći da parira komšijskim cevima.

– Samohodna haubica “nora B-52” oruđe je treće generacije koje potpuno odgovara zahtevima savremenog bojišta – nezvanično navode u kompaniji “Jugoimport SDPR”, pod čijom kapom je rođena i usavršena ova haubica. – Oruđe je modularnog tipa, što omogućava isporuke u više različitih opcija, zavisno od potreba korisnika. Uvedeno je niz novih tehničkih rešenja, od kojih je najuočljivija kompletna oklopna zaštita. Balističkom zaštitom povećana je verovatnoća preživljavanja u uslovima izlaganja parčadnom dejstvu artiljerijskih i raketnih projektila.

Srpska haubica otporna je na streljačko naoružanje, a njene vitalne komponente zaštićene su i od nagaznih ili protivpodnih mina. Vozilo ima veliku autonomiju rada, a poseduje moderan softver, i navigacioni i sistem za upravljanje vatrom.

Sve ovo za desetak dana biće provereno na poligonu Nikinci i u laboratorijama TOC-a u Beogradu na takozvanom verifikacionom ispitivanju, koje je obavezno za svako novo sredstvo koje ulazi u naoružanje Vojske Srbije. To podrazumeva provere svih vitalnih funkcija oruđa – brzinu dejstva, razornost projektila, kvalitet oklopa…

Tek sa potpisom inženjera TOC, u fabrici složenih borbenih sistema u Velikoj Plani počeće serijska proizvodnja 18 haubica.

Plan državnog i vojnog vrha je da moćni top bude postavljen na rusko vozilo “kamaz” velike nosivosti, koje će omogućiti stabilnost i pokretljivost cevi kalibra 155 milimetara. Municija za “noru” proizvodiće se u čačanskoj “Slobodi”.
– Srbija vodi odbrambenu politiku u skladu sa načelima vojne neutralnosti i saradnje sa svim državama u obostranom interesu. Ubrzana modernizacija naših oružanih snaga nije pretnja nikome, ali moramo biti spremni na izazove koji mogu da nastanu u regionu – kažu u Ministarstvu odbrane.

 

[adsenseyu1]

Oduševljenje zbog jačanja artiljerijskim cevima ne kriju u Zagrebu, gde ističu da je reč o “najmodernijim, verovatno i najboljim samohodnim haubicama na svetu”.

Opremanjem sa 16 “pancerhaubica” Oružane snage Hrvatske, kako se navodi, zadovoljiće sve potrebe za modernizacijom i opremanjem kopnene vojske, čime će biti ispunjen i jedan od zahteva NATO.

– Haubice su stare desetak godina, ali se posle remonta po karakteristikama mogu smatrati “strategijskim” naoružanjem.

Proveru su prošle u ratnim uslovima u Avganistanu, a najpoznatije su po preciznosti, podjednako na standardnim daljinama od 25 do 35 kilometara, kao i udaljenostima većim od 40 kilometara. Nemci su za ovu haubicu razvili i najnoviju vrstu projektila koji ima domet od oko 60 kilometara – preneli su mediji iz Zagreba.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:R Dragović, novosti.rs)

 

[adsenseyu2]

1 Comment on "“PANCER” ili “NORA”: Srpski odgovor na nemačko naoružavanje Hrvatske"

  1. jomgK0 Wow, awesome weblog structure! How long have you ever been running a blog for? you make running a blog look easy. The total look of your website is excellent, let alone the content!

Comments are closed.