PACOLI ZAPRETIO SRBIJI: Blokada karatista tzv. Kosova kukavički čin

Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Kosovski ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli ocenio je danas da je odluka Srbije da ne dozvoli ulazak tamošnjim karatistima zbog isticanja obeležja samoproglašene države Kosovosuprotna evropskim načelima i ne vodi normalizaciji odnosa.

– Akt blokiranja karatista Kosova koji su krenuli u Novi Sad da učestvuju na Evropskom prvenstvu u karateu je kukavički i očajnicki čin Srbije. Takav potez srpskih vlasti je teško kršenje svake međunarodne konvencije, nasilje nad svim evropskim načelima i vrednostima i dijametralno suprotan dokaz deklarativnom cilju o normalizaciji odnosa – naveo je Pacoli u saopštenju.

PUTIN POTVRDIO VUČIĆU: Ne brinite, Rusija će uvek…

On je dodao da nije tačno da Kancelarija za vezu Kosova u Srbiji nije na vreme obavestila srpske vlasti u vezi sa putovanjem karatista, jer je to urađeno još pre mesec dana.

zastava

Foto: Tanjug/AP

– Kosovska državnost postoji i međunarodno je prihvaćena, a Srbija treba da zna da Svetske sportske federacije imaju snažna pravila za države koje sprečavaju učešće sportista u različitim aktivnostima jer sport služi miru i pomirenju među narodima. Pre nekoliko godina prilikom Svetskog prvenstva u džudou Maljindi Keljmendi je upravo zbog ovih pravila Rusija prihvatila pasoš, prihvatila je zastavu i himnu Kosova. Mi ćemo tražiti od sportskih organizacija da isključe Srbiju -poručio je Pacoli.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)