OZBILJNO UPOZORENJE VOZAČIMA: U Srbiji se LEGALNO prodaje lažna oprema koja vas ozbiljno može povrediti

auto

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Na srpskom tržištu trenutno postoji prilično nekontrolisana situacija u pogledu određenih delova i opreme za vozila, a posebno zabrinjava legalan uvoz i prodaja opreme koja je izuzetno opasna po bezbednost saobraćaja – takozvanih “stopera” za sigurnosni pojas, izjavio je direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Korišćenje tih “stopera” za sigurnosne pojaseve sa štipaljkicama jako je opasno.

– Kada vežete pojas, malo ga povučete i onda tom štipaljkicom zategnete pojas tako da vas on ne steže. To je jako opasno, jer u slučaju sudara – pojas, ne da vas neće zaštititi, nego vas može jako teško povrediti, praktično bolje da ga nemate, nego da ga imate tako olabavljenog – upozorava Okanović.

Takođe, na tržištu se mogu naći i legalno kupiti i “lažnjaci”, koji se utaknu u mesto za pojas, zbog “boljke” svih novijih automobila da ne isključuju zvučna upozorenja kada se pojas ne koristi.

 

[adsenseyu4]

– I onda, to se koristi da vozilo ne bi ”pištalo”, odnosno signaliziralo da pojas nije vezan, pa čak postoje ”lažnjaci” sa nastavkom, pa ukoliko recimo naiđete na policiju, možete da utaknete pojas u taj lažnjak. Sve je to nešto što ne bi smelo da se nađe u prometu, a može se naći preko interneta, u prodavnicama, pa čak i na nekim benzinskim pumpama vrlo ozbiljnih lanaca uvoznika goriva – naglašava Okanović.

 

Uz to, navodi on, sasvim legalno se mogu kupiti i ugraditi delovi koji nemaju dokaz da ispunjavaju tehničke uslove koji su propisani našim pravilima, i kaže da se to odnosi, pre svega, na sijalice za farove, dnevna svetla, štop svetla, rotaciona svetla, trepćuća svetla za posebna vozila i slično.

– Imamo dosta toga što se direktno poručuje preko interneta i dolazi sa istoka. Pre svega mislim na sijalice za farove i dnevna svetla. Imamo česte žalbe vozača da im smetaju farovi iz suprotnog smera, zatim, česte situacije da se stavljaju dnevna svetla, koja se u stvari uopšte ne vide ni na 50 metara, a kamoli na većoj daljini, sve zbog toga što se to zove dnevno svetlo, ali to nije – smatra Okanović.

Foto-Ilustracija: Pixabay

Foto-Ilustracija: Pixabay

Radi se o tome, kako je rekao, da sva svetlosna signalizacija, osim reklamnih i taksi natpisa na vozilima, mora da ispunjava određene tehničke uslove, međutim, svetlosna signalizacija koja se prodaje na našem tržištu ne prolazi nikakvu kontrolu, nema dokaza o ispunjenosti tehničkih uslova, a legalno se prodaje i ugrađuje u vozila.

 

[adsenseyu1]

– Postoje primeri i da se rotaciona i trepćuća svetla ugrađuju čak u vozila hitne pomoći, a ta rotaciona svetla uopšte nisu ispitana i ne ispunjavaju tehničke uslove. Kontrola toga, koliko je nama poznato, trenutno se ne vrši na dovoljnom nivou i ta oprema se i dalje prodaje i ugrađuje bez ikakvih pravnih posledica – rekao je Okanović.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Tanjug)

 

[adsenseyu2]