OVO VOĆE DONOSI VIŠE NOVCA I OD NEPRIKOSNOVENE MALINE: Možete zaraditi i do 30.000 evra!

drvo

Foto: Printscreen/youtube

Do sada gotovo neprikosnovena prva pozicija malina, kako najtraženijege voća u izvozu iz Srbije, kako ukazuju stručnjaci, sve više se ljulja. Ne, to ne znači da se izvoz malina smanjio

Maline su i dalje izuzetno tražene, ali ulaganja u voćarstvo, koja su intenzivirana pre 15 godina, počela su da daju rezultate, pa su se među našim traženim voćem našle i jabuke, trešnje, pa i borovnice i jagode.

[adsenseyu5]

To najbolje ilustruje činjenica da se redovi kamiona više ne stvaraju samo pred hladnjačama u kojima se skladište maline. Gotovo celi rod prvoklasnih jabuka iz voćnjaka s jabukama „Delta agrara“ u Čelarevu već godinama završava na tržištu Rusije, a to voće je među 10 najtraženijih proizvoda u izvozu Srbije. Na plantažama trešanja takođe na utovar čekaju kamioni koji to voće voze do najzahtevnijih svetskih tržišta.

– Ozbiljnije ulaganje u voćarstvo u Srbiji počelo je pre 15 godina, i sada se beru plodovi tog posla – objašnjava prof. dr Zoran Keserović, stručnjak za voćarstvo s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

NIJE SE ZAVRŠILO SAMO PORUKOM NA BRISAČU: Kragujevčanin i dalje dobija ZANIMLJIVE poruke od Splićana! (FOTO)

– Rezultat toga je što sada Srbija bez problema prodaje znanje, odnosno u Srbiju se dolazi da bi se videli uzorni voćnjaci i da se prenese najnaprednija tehnologija u voćarstvu. A razlog za ovakvu situaciju savršeno je jasan.

Jabuke, kada dobro rode, i kada su prave sorte, mogu da daju zaradu i od 30.000 evra po hektaru. Ni sa borovnicama nije mnogo drugačije, jer se rod od 15 tona po hektaru, u najlošijem slučaju plaća dva evra po kilogramu.

[adsenseyu1]

Svi novi zasadi voća, kako ukazuje Keserović, opremljeni su protivgradnim mrežama, imaju najsavremenije sisteme zalivanja i prehranjivanja, prate se na računarima, a država je podizanje voćnjaka podržala adekvatnim merama, kako u nabavci sadnog materijala, tako i za ostale potrebe.

– Sada imamo situaciju da izvozimo na zahtevna tržišta gotovo 120.000 tona jabuka, da se naše borovnice u svetu plaćaju i po šest evra za kilogram, a da smo samo od izvoza trešanja, koje su u Evropi i svetu izuzetno tražene, zaradili 10 miliona dolara. Oblačinska trešnja je svetski poznat brend – ukazuje Keserović.

PRONAŠAO TORBU SA 50.000 EVRA: Kao NAGRADU od vlasnika dobio je.. (INFO)

– Voćarstvo se, samim tim, vraća na velika vrata… Međutim, naše najpopularnije i najzastupljenije voće – šljive, još zaostaje kada je u pitanju izvoz, jer se najveći deo roda i dalje prerađuje u rakiju.

– Imamo godišnje između 550 i 600.000 tona šljiva, ali oko 80 odsto se preradi u rakiju – ukazuje Keserović. Manji deo završi u izvozu kao zamrznute ili suve šljive. Mi stručnjaci imamo zadatak da tehnologiju sušenja standardizujemo, pa da suve šljive iz Srbije ponovo dođu na mesto koje su ranije imale na svetskom tržištu.

Veliku ulogu u razvoju voćarstva odigrala je i struka.

MELANIJA PONOVO ODUŠEVILA SRBE: Prvu damu Amerike pitali koje svetske jezike govori, pogledajte šta je odgovorila (VIDEO)

– Naš fakultet je uvek otvoren za poljoprivrednike, a posebno za voćare – jasan je Keserović.

– Dolaze nam ljudi koji dižu i po pola hektara voćnjaka, kako bi se posavetovali. Nama, naravno, to ne smeta, jer smatramo da samo uz znanje, stručnost i najnovije tehnologije voćarstvo u Srbiji može da nastavi da napreduje.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:Kurir.rs)

[adsenseyu2]