OVO MORATE ZNATI: Evo šta će vam se desiti minut pre nego što dobijete toplotni udar! (INFO)

leto

Tropski dani trajaće najmanje deset dana sa malim varijacijama. Više temperature biće zabeležene u centralnim i južnim krajevima, gde se očekuje i do 40 stepeni Celzijusa

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će za vikend i tokom iduće sedmice na području Srbije biti veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom koja će se kretati i do 39 stepeni, zbog čega će biti aktivan crveni meteo-alarm.

Crveni meteo-alarm označava vrlo opasno vreme – da se mogu očekivati opasne pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

[adsenseyu1]

Lekari savetuju izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, kao i češće uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane.

Tropski dani trajaće najmanje deset dana sa malim varijacijama. Više temperature biće zabeležene u centralnim i južnim krajevima, gde se očekuje i do 40 stepeni Celzijusa.

Foto-ilustracija: Profimedia

U ovakvim danima treba biti veoma oprezan, a evo kako da prepoznate toplotni udar:

Najčešći znakovi da prepoznate toplotni udar su povišena telesna temperatura do 40 stepeni, suva i topla koža, prestanak znojenja, ubrzani rad srca, osećaj izgubljenosti i drhtanje.

Ukoliko dođe do toplotnog udara, pre nego što dođe do pružanja medicinske pomoći, obolelog je neophodno pomeriti u hladniji prostor, ukloniti višak odeće, vlažiti kožu vodom i izložiti je jačem vazdušnom strujanju.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)