OVO JE RUSKO ORUŽJE KOJE JE RASPOREĐENO U SIRIJI: Evo zašto je Vašington u brigama (FOTO) (VIDEO)

s-400

Foto: Tanjug/AP

“S-400 trijumf” je protivvazdušni sistem koji koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata, od aviona do balističkih i krstarećih projektila

Rusija je rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400 u Siriji, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

– Prema odluci vrhovnog komandanta odbrane, sistem PVO S-400 isporučen je u rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji i već je aktivan na pokrivanju područja – navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na video-snimku postavljenom na zvaničnu Fejsbuk stranicu ruskog ministarstva prikazano je istovarivanje raketnih lansera iz teretnog aviona, njihov transport i postavljanje.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.

[adsenseyu1]

Odluka Rusije da u svojoj bazi u Siriji rasporedi najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400 izazvao je “značajnu zabrinutost” za američku vojsku, saopštili su američki zvaničnici.

Neimenovani američki zvaničnik je za AFP rekao da taj sistem “predstavlja značajnu pretnju za svakog”.

S-400 imaju domet od oko 400 kilometara, što znači da mogu da prodru duboku u tursku teritoriju ili bi mogle da predstavljaju i potencijalnu pretnju za avione iz koalicije, predvođene SAD, navodi francuska agencija. Sistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

Foto: Tanjug/AP

“S-400 trijumf” je protivvazdušni sistem koji koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata, od aviona do balističkih i krstarećih projektila. Sistem istovremeno prati do 36 ciljeva, domet pogađanja mu je do 400 kilometara, a obara ciljeve na visini do 30 kilometara.Čitav sistem smešten je na mobilna vojna vozila, a može da se postavi i aktivira za samo pet minuta.

[adsenseyu1]

Spada u novu generaciju protivavionskih sistema oružja, a razvijen od strane Rusije 1990-ih, kao nadogradnja na “porodicu” S-300. Koristi tri različite rakete, izuzetno velikog dometa 40N6, dubinsku 48N6 i srednjeg dometa 9M96. Svaka od ovih raketa ima različite sposobnosti.

Početak razvoja raketnog sistema S-400 počeo je u kasnim devedesetim, a rusko vazduhoplovstvo ga je zvanično predstavilo u januaru 1999. U februaru uspešno su izvedeni prvi testovi, a ruska vojska je trebala da rasporedi S-400 2001. godine.

U 2003. godine je prvi put postalo jasno da sisitem nije bio spreman za raspoređivanje. Konačno, 2004. godine u aprilu tokom testa, balistički projektil je presreo svoju metu.

S-400-Vladimir-Putin-620x350

Rusija je najavila da će razmestiti protivvazdušni odbrambeni sistem S-400 u vazdušnoj bazi Hmeimim u Siriji nakon rušenja borbenog aviona “Su-24″ na tursko-sirijskoj granici.

Ministarstvo odbrane objavilo je ranije da će ubuduće svi avioni koji učestvuju u vazdušnimn udarima u Siriji imati zaštitu, da će vazdušna odbrana biti pojačana razmeštanjem brodova sa krstarećim raketama u blizini obale Latakije i da su suspendovani svi vojni kontakti sa Turskom.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)