OVO JE NOVO PUTINOVO ORUŽJE, jedina stvar koje se ISIS plaši (VIDEO)

BROD

Foto: printskrin

Nije bilo baš tako davno vreme kada su SAD izgledale kao jedine sposobne da napadnu neprijatelja s druge strane kontinenta. A, onda su stigli ruski napadi na Islamsku državu u kojima je Moskva po prvi put iskoristila nove krstareće rakete koje mogu da izbegnu radare i sve to u žestokom bombardovanju položaja džihadista u Siriji 17. novembra. 

Kako piše “thedailybeast.com”, krstareće rakete dugog dometa “Kh-101”, u koje navodno staje bojeva glava teška više od 360 kilograma i koja vođena satelitom može da pređe više od 2.700 kilometara, osiromašena ruska vojna industrija razvijala je pune tri decenije.

Izgleda da su sada te rakete spremne za borbu, pa Moskva može da se pohvali sposobnošću udara na razdaljini na kojoj su do sada samo SAD mogle da dobace raketama.

[adsenseyu1]

Ruski napadi sredinom ovog meseca zapanjili su posmatrače jednako koliko i prvobitno slanje vojnih aviona i u Siriju krajem septembra i baražna vatra po pobunjeničkim snagama krstarećim raketama ispaljenim sa mora, koja je usledila u oktobru.

U napadima je korišćeno 25 bombardera “Tu-22M”, “Tu-95” i “Tu-160” koji su leteli hiljadama kilometara tamo i natrag i sipali gomile bombi ispaljujući istovremeno krstareće rakete.

Opstanak sirijske vlasti, koja je snažan istorijski saveznik Rusije, glavni je ruski cilj u Siriji. Ali, intervencija koja traje dva meseca Kremlju pruža priliku i da testira i pokaže svetu novo savremeno naoružanje, uključujući nove borbene avione, rakete “Kalibar” koje se ispaljuju sa mora… i potencijalno i “Kh-101”.

[adsenseyu1]

Kada se upari sa bombarederima “Tu-160” i “Tu-95”, koji bez sletanja mogu da lete hiljadama kilometara, “Kh-101” Rusiji pruža mogućnost globalnih, ali i nevidljivih, udara iz vazduha.

Za razliku od ruskih starijih krstarećih raketa “Kh-55” sa zaobljenim nosem, “Kh-101” imaju ravni prednji profil koji joj, uz druge osobine, pomaže u smanjenju mogućnosti da je primeti radar. Ako ne vidite “Kh-101” kako dolazi, ne možete ni da je oborite.

(N. V. /Blic)