OVAKO SU PATRIJARHU PAVLU U BELOJ KUĆI LJUBILI RUKU! Usred Amerike poručio svima – KOSOVO JE SRBIJA

patrijarh-dnevne

Foto: Profimedia/Danita Delimont, AP/Tanjug

Državni sekretar SAD Lorens Iglberger je poljubio ruku patrijarhu Pavlu i obratio mu se na dobrom srpskom jeziku: “Vaša svetosti, drago mi je da mogu da Vam poželim dobrodošlicu u Ameriku!”

Počivši patrijarh srpski Pavle, jedan je od crkvenih velikodostojnika koje su Srbi u svojoj istoriji najviše voleli. On je 90-tih godina bio zvezda vodilja za građane Srbije koji su u njemu videli svetitelja i čoveka na kojeg su mogli da se ugledaju. Koliko je patrijarh Pavle zaista radio za interese Srbije i da je u tome bio važna ličnost najbolje govori činjenica da je tadašnji prvi čovek SPC bio pozvan uSAD i primljen u Kongresu SAD gde je najuticajnijim ljudima Amerike govorio o Kosovu i Metohiji i lobirao za srpske interese!

[adsenseyu1]

Patrijarh Pavle za svoga života odlazio je više puta u SAD 1992, 1996, 1998, 1999 i 2001. godine, a prvi put njegova noga na tlo Amerike kročila je 24. aprila 1990. godine kada je na poziv Miroslava Majkla Đorđevića, osnivača Kongresa srpskog ujedinjenja došao u Vašington i u američkom Kongresu govorio o Kosovu i Metohiji kao srpskom vekovnom ognjištu, baš kao pravi lobista za srpske interese.

Foto: spc.rs

Srpski biznismen iz Čikaga Slobodan Pavlović u jednom od svojih intervjua opisao je posetu patriajrha Pavla Americi i rekao:

Foto: Marko Todorović

– Njegova svetost je u aprilu 1992. stupila nogom na tlo SAD. Bila je to prva kanonska poseta jednog srpskog patrijarha Americi. Službeno je započeta sa zajedničkim opelom na grobu vladike Dionisija u manastiru Sveti Sava u Libertvilu. Time je patrijarh Pavle i rehabilitovao raščinjenog vladiku Dionisija, ali i sve “raskoljnike”, jer ih je učinio ravnopravnim članovima Srpske pravoslavne crkve.

Foto: AP/Tanjug

Opelu je prisustvovao Edvard Deržinski, predsednik Odbora američkih ratnih veterana iz Vašingtona, vrlo važan čovek u američkoj administraciji. To je bio znak da je patrijarh srpski gospodin Pavle u SAD primljen s najvišim državnim počastima. Zato je njegova poseta imala i važan diplomatski značaj za Srbe.

Patrijarh Pavle je u Americi posetio manastire Sveti Sava i Nova Gračanica, zatim čikaške crkve i sabornu crkvu Sveti Sava u Milvokiju i Sveti Nikola u Kadahiju.

[adsenseyu1]

– Svojim dolaskom u SAD patrijarh srpski Pavle doprineo je ne samo ujedinjavanju srpske crkve, čak je i sam jedno vreme bio administrator eparhija u Čikagu i Los Anđelesu već je Amerikancima približio srpsku zajednicu. U Kaliforniji je patrijarh Pavle zagazio u more i uzeo dva kamena belutka i stavio ih u svoje džepove od mantije. Rekao je da želi parče američke zemlje da odnese u Srbiju. To je toliko oduševio novinare i gradske činovnike iz Los Anđelesa da su za Njegovu svetost rekli da je “svetac koji hoda” – seća se Grada Marković, biznismen iz Čikaga, a preneo je novinar i pisac Marko Lopušina.

Foto: Wikipedia/Uchohan

Američke vladike Irinej i Hristofor su ugovorili susrete patrijarha Pavla sa Butrosom Galijem, u sedištu OUN u Njujorku, sa Lorensom Iglbergerom u Beloj kući i Džordžom Bušom, ali do tog susreta sa američkim predsednikom nije došlo. Državni sekretar Lorens Iglberger je poljubio ruku patrijarhu Pavlu i obratio mu se na dobrom srpskom jeziku:

“Vaša svetosti, drago mi je da mogu da Vam poželim dobrodošlicu u Ameriku!

(Telegraf.rs)