OVA PETICIJA SE ŠIRI NEVEROVATNOM BRZINOM: Sprečimo KOSOVO da uđe u UNESKO! #NoKosovoUnesko (INFO)

mart

Foto: Aleksandar Stojanović,

Na interenet stranici pod nazivom “ipetition” pokrenuta je peticija za sprečavanje ulaska Kosova u Unesko. Potrebno je da se sakupi 100.000 potpisa. Konačna odluka o prijemu Kosova u UNESKO biće doneta između 3. i 18. novembra, na Generalnoj konferenciji ove organizacije

[adsenseyu5]

Borba da Kosovo ne postane članica Uneska, vodi se i na interentu, gde je na sajtu “ipetition” postavljena peticija pod nazivom “No Kosovo in Unesko“ / “Ne Kosovu u Unesko”, a u veoma kratkom periodu prikupljeno je skoro 10.000 potpisa – potrebno je da se sakupi 100.000, kako bi ova peticija na neki način zaživela.

Foto: Printskrin/ipetitions

– Pozivamo civilizovani svet da zaštite srpsko kulturno, versko i istorijsko nasleđe u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, te potpišu peticiju protiv primanja separatističke vlasti u Prištini u članstvo UNESCO-a.

Peticija je postavljena na pomenuti sajt 16. oktobra, a za sada potpisi podrške stigli iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Nemačke, Danske i Švedske.

U međuvremenu, diplomatska bitka oko ovog pitanja se nastavlja. Srpski političari se svim snagama trude da političkim, legitimnim sredstvima spasu srpske svetinje i kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji, da ne padnu u ruke, kako kažu “onima koji su ih rušili i skrnavili”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na nedavnom sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte i Majklom Devenportom predao foto-dokumentaciju o porušenim manastirima na KiM, potvrdio je ministar pravde Nikola Selaković.

[adsenseyu1]

Govoreći o prijemu Kosova u Unesko, Selaković je rekao da naša situacija nije srećna, ali da se moramo boriti do kraja.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer je sa najvišim diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji razgovarao o pregovorima Beograda i Prištine, kao i o nacrtu platforme Evropske unije u pregovorima o Kosovu.

Foto: RTS

Na otvorenom i sadržajnom sastanku razgovaralo se o svim nesuglasicama u implementaciji Briselskog sporazuma, kao i o značajnim neslaganjima po pitanju prijema Kosova u Unesko.

Tim povodom, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, je nedavno okupio strane ambasadore u Beogradu da im ukaže na počinjene zločine na Kosovu i Metohiji i skrnavljenju srpskih svetinja. On je tom prilikom čitao tvitove okupljenima, protiv prijema Kosova u ovu organizaciju, i pustio dokumentarni film o incidentima koji su se dešavali u prošlosti na Kosovou i Metohiji.

Nikolić je na početku svog izlaganja upoznao prisutne o čemu se radi:

– Radi se o predlogu da tzv. Republika Kosovo postane članica organizacije UNESKO. Nekom od vas će se učiniti da preterujem kada kažem da se radi o problemu koji tangira zemlje sa svih kontinenata. Pokušaću da ovim svojim izlaganjem dočaram složenost i ozbiljnost ovog pitanja, koje je poslednjih nedelja uvećalo našu brigu o tome da li će se ikada naći pravi put za stabilizovanje odnosa Beograda i Prištine, i njihovog postavljanja na trajne osnove koje bi proizvodile korist za obe strane podjednako ili bar približno tome.

Foto: Wikipedia/Olivera Radić, Tanjug/AP

Samo dva dana nakon što je Izvršni savet Unesko-a usvojio dnevni red u kome se nalazi i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije, na Kosovu, tačnije u Orahovcu, kamenovana je srpska crkva! Prema izjavama svedoka, napad na ovaj pravoslavni hram izvela su četvorica albanskih mladića, dok su prolazili pored crkve. Jedan od njih je iznenada bacio kamen na vrata crkvene porte.

Foto: spc.rs

Povodom ovog incidenta reagovali su i iz Kancelarije za KiM u Beogradu.

– Pitamo i Prištinu ali, pre svega međunarodnu zajednicu, pogotovo one države koje podržavaju učlanjenje Kosova u UNESKU, koliko još srpskih svetinja treba da bude oskrnavljeno, spaljeno i uništeno, pa da se shvati da oni koji su razorili stotine srpskih hramova ne mogu danas voditi brigu o našim crkvama i manastirima? – navodi se u saopštenju Kancelarije.

Foto: Wikimedia/Радосав Стојановић

O predlogu o prijemu Kosova u Unesko moglo bi se raspravljati i glasati narednih dana. Zasedanje Izvršnog odbora počinje 20., a završava se 22. oktobra. Ukoliko se donese pozitivna odluka, za koju je potrebna većina glasova, konačna odluka o prijemu Kosova u Unesko biće doneta između 3. i 18. novembra, na Generalnoj konferenciji ove organizacije.

PETICIJU MOŽETE POTPISATI OVDE!

(M. P. /Telegraf)