OVA MUSLIMANKA JE POSLALA SNAŽNU PORUKU DEVOJČICAMA U SRBIJI: Da li se slažete sa onim što je napisala? (VIDEO)

savet

Foto: jutjub /printskrin

‘Nekad sam i ja bila nepopularna, ni po čemu bitna ni važna, a ni naročito lepa curica. Bilo je par njih “popularnih”, za koje se još u sedmom razredu pričalo da su trudne, da im roditelji vade momke iz ormara” , piše Sara

Oči moje lepe, lepo vaspitanje je uvek u modi, privlačno i cool. Dodirivanje, štipanje, cmakanje i ostalo sa dečacima i momcima nije, nikad nije ni bilo, niti će biti“, počinje svoju kolumnu na Hayat.ba Sara sabri (pravo Sanela Karišik).

Ova dugogodišnja novinarka, ali i vaspitačica u vrtiću i majka troje dece, redovno piše o veri, deci, muško-ženskim odnosima i drugim socijalnim temama. Kolumnom o lepom vaspitanju, poslala je snažnu poruku devojčicama na Balkanu.

[adsenseyu1]

Prenosimo ostatak kolumne u celosti:“Skromna, lepo vaspitana, distancirana i umerena devojčica idevojka uvek je u trendu, slatka, nedostižna. Čak i onda kada je za trenutak zasene one “popularne” školske cice, koje nevinost gube u smrdljivim WC-ima, sede dečacima u krilo i dozvoljavaju im da ih ljube (čitaj: žvalave), da ih dodiruju, da ih štipkaju – one smerne, distancirane, a uljudne i vesele devojčice uvek će biti posebne, jedinstvene.

Ovih prvih je uvek više, ovih što se sa 12, 13, 14….daju i ne haju, ne razmišljaju nego kao ovčice bleje za nekim zalizanim balavcima, “upaljenim” pubertetlijama zamagljenog uma koji se uče na njima. A ovih drugih je uvek manje. One su biseri. Dragulji.

horoskop

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Ovih prvih sutra kada to društvo odraste, pozapošljava se, oženi i uda, uvek će se sećati sa – aaa, to “onaaaaaa”, sa podsmehom, izrugivanjem. Pričaće o njima i lepiti im etikete i onog što jeste i što nije među njima bilo. Biće “čuvene” i omražene. A znamo kako se te i takve zovu, kojima je to zanimanje. One će, čak i ako se udaju, uvek biti u strepnji, panici – šta ako moj muž sazna?!

I mnogima je njihova prošlost, makar bila i ona u detinjstvu odnosno pubertetu, znala da upropasti brak i zauvek udalji od voljene osobe koju su kasnije upoznale. Mnoge od takvih žena su mi pisale i otvarale dušu preda mnom, žestoko se kajale i patile. Nemoj to sebi raditi danas kada možeš da biraš kako ćeš. Posledice ne mogu da se biraju. One dođu same.

A onih drugih, koje su možda u školi ponekad smatrali i zaostalim, i ne baš tako modernim, i ne tako interesantnim, sigurna sam da će se sećati sa – “Aaaa, znam nju. Uvek je bila fina.” Čistome se nikakva etiketa ne može zalepiti. Detinjstvo brzo prođe, a utisci o onima s kojima smo rasli se nose kao takvi do groba.

One prve služe i njima i svakome za “učenje”, provod, upoznavanje sebe i drugog, eksperimentisanje, zadovoljavanje blentavih pubertetskih strasti – i tada, i kasnije, i uvek. Ove druge ne služe nikome.

One se udaju, sretne bez srama i straha ulaze u brak, s punim poštovanjem i poverenjem u nju, s velikom ljubavlju, ali istinskom, ne onom “leptirastom” zbog nakostrešenog pramena kose, “snenih očiju”, i bla bla čega ne. One su supruge, ugledne u porodici i društvu, majke. Na njih se niko ne zgražava niti ih se seća po dodirivanju u smrdljivom WC-u i žvalavljenju na školskoj klupi.

[adsenseyu1]

Oči moje, samo danas si nevina. Čista. Posebna. A ceo naredni vek bićeš žena. Što žuriš? Zadrži ovu lepotu i posebnost koju samo danas imaš, dosta će ti biti običnosti i jednakosti. Budi posebna. Budi drugačija od mase. Budi važna sebi. Nemoj se ponižavati, stiditi sebe, mrzeti sebe zbog nepromišljenosti, nagovora, naivnosti. Prezri prljavštinu i udalji se od nje. Onaj ko je i blizu vatre, rizikuje da se neka žiška otkotrlja i da ga opeče. Zato se udalji od sebi različitih, udalji se od jeftinih, površnih, umišljenih, a plitkih k’o mutna bara. Budi more.

Oči moje, svi ovi koji danas rado dodiruju i žvalave po ženskom telu koje im se da, sutra će za ženu i majku svoje dece te zaobilaziti u širokom luku. Gledala sam to svojim očima. Nekad sam i ja bila nepopularna, ni po čemu bitna ni važna, a ni naročito lepa curica.

Bilo je par njih “popularnih”, za koje se još u sedmom razredu pričalo da su trudne, da im roditelji vade momke iz ormara… Bile su to lepe i tada popularne curice. Danas su anonimusi, nesređenog života, mnoge neudate, a neke su zavrzle neke ni blizu njima lepe muškarce i žive nekakve šuplje živote. Znam ih. Viđam ih skoro svakodnevno, popijemo i kafu.

ljubav

pixabay

Kunem ti se da nikad nisam zažalila što nisam otišla da prođuskam u kafiću, da se ljubim na klupi u parku, da se “sredim” i zasučem, pa prođem ulicom ne bi li mi zviznuo neki klipan, balavio za mnom neki pijanac ili me odmeravao na retvorizoru nečiji loš muž. Ne. Ove godine koje živiš su kao talas. Žele da te potope, jurnule su na tebe kao bura, ali kratko budu i za čas prođu. Nemoj se kajati što u buri nisi znala da budeš sigurna i spašena, nego potopljena i utopljena u blato, na dno.

Pričuvaj se, isplivaj. Kad prođu, pa kao sirena zablistaš na obali, tvoja čistota, sačuvana lepota i posebnost pleniće svačiju pažnju.

[adsenseyu5]

Moći ćeš da biraš, a ne da sediš u ćošku i čekaš novu da li mušteriju, da li jednokratnu “ljubav” onog koji popunjava svoju dosadu tobom čekajući da mu pred očima zablista neka sirena koju more nije utopilo kao tebe. Budi ti ta sirena! Sve uslove i kvalitete imaš za to na tacni, Bogom date.

Oči moje, lepo vaspitanje je uvek u modi, uvek cool i uvek se isplati. Garantujem ti to. Kako god da odlučiš da uradiš, setićeš se nekad mojih reči i reći – Ona staromodna teta je ipak bila u pravu“.

Pogledajte jedan od njenih poučnih videa:

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu4]

8 Comments on "OVA MUSLIMANKA JE POSLALA SNAŽNU PORUKU DEVOJČICAMA U SRBIJI: Da li se slažete sa onim što je napisala? (VIDEO)"

 1. Slobodan Biskupović | 9. септембра 2017. at 21:28 |

  živi i dalje svoj život u tvome svijetu koji i nije normalan ,ali ti to nikad nečeš shvatiti.Pusti druge u drugoj dimenziji da žive kako žele.Žalosno je da ste tamo roba i ništa više , ali ni to nečeš shvatiti jer neznaš za bolje.Mogao bi i gore primjere,ali dovoljno je ovo.

  • Pogledaj oko sebe i razmisli o devojkama, takoreci bez odece, maskirane kilogramima sminke, na kojima ne znas staje prirodno a sta silikon, vestacki nokti, nadogradjena kosa, pa reci, zar one od sebe nisu napravile robu. Nisu dobre krajnosti. Kao sto ne volim da vidim potpuno umotanu zenu, tako mi nije lep prizor golisavih silikonusa premazanih ratnickim bojama. Najbolja je zlatna sredina, tj umerenost u svemu.

  • Svaka ti je nq mestu.

 2. Изузетно добри савјети! Част, поштење, истинитост, љубав и остале врлине не припадају овој или оној групи, нацији или вјерској припадности већ сваком љуском бићу које жели себи добро и онима који су око њих.
  Живимо у времену које је уништило осјећај за морал, правду, истину…
  Али то не значи да нема добрих људи, искрених пријатеља, добрих дјевојака и младића.
  Има.
  Али и има много зла

 3. bravo , prekrasno je to rekla , i jest tako , sve što se nudi obljutavi i ne miriši više , a ono nedostižno , miriši uvijek ., b ravo za ovu ženicu ….+++++

 4. Ovo sto je napisala ova mudra zena, mogao bi da napise bilo ko normalan i posten. Ovakav sistem vrednosti je i hriscanski, samo sto su zene i muskarci pod uticajem zapada, otrovani feminizmom i zaokupljeni materijalnim vrednostima. Da se razumemo, nisam za zatvaranje zena u kucu i njihovo nipodastavanje, naprotiv, moslim da harmonija vlada u porodicama gde je zena zensko, a muskarac musko uz medjusobno postovanje i ljubav, a ne u medjusobnoj borbi za prevlast. Pozdrav svim normalnim ljudima, bez obzira na pol i veroispovest.

  • lepo napisano pozdrav svim normalnim ljudima , bez obzira na veroispovest i i na pol, ova zenica je predivno napisala, samo da je ne proglase da nije na pravom putu, da ne kazem nesta losije, znaci respekt, ja licno nemam zensku deccu, ali snajku gledam kao da mije cerka

 5. Mrs!

Comments are closed.