Ova majka imala je samo jednu želju – da joj SIN (5) OZDRAVI: Za to je dala deo sebe, a naši i britanski lekari izveli su PRAVO ČUDO! (FOTO)

lekari

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj juče je izvedena retka operacija – srpski i engleski lekari laparoskopski su izvadili bubreg iz majke A. B. i transplantirali ga njenom petogodišnjem sinu Dž. B.

Tim sačinjen od vrhunskih pedijatara, nefrologa, hirurga, radiologa, urologa i radiologa iz Srbije i Engleske proveo je ceo dan u dve hirurške sale čineći sve da petogodišnjak iz Crne Gore konačno ozdravi.

Iako se transplantacije bubrega sa roditelja na dete rade često, pomak u ovoj grani medicine leži u tome što su doktori bubreg iz majke, koja je u ovom slučaju donor, izvadili laparoskopski, minimalno invazivnom hirurškom metodom.

To praktično znači da su hirurzi na stomaku majke kroz tri do četiri otvora pomoću laparoskopa (tankih cevi sa svetlom i kamerom) i specijalnih hirurških instrumenata odstranili bubreg, bez reza a kasnije i ožiljka, što je slučaj kod standardnog vađenja bubrega.- Dečak koji je juče transplantiran ima urođenu bolest, anomaliju razvoja bubrega.

To je, nažalost, dovelo do popuštanja bubrežnih funkcija, a kasnije i potrebom za zamenom bubrega – objašnjava za “Blic” docent dr Brankica Spasojević, pedijatar-nefrolog u Tiršovoj koja učestvuje u lečenju ovog pacijenta.

Prema njenim rečima, dečak je imao sreću da je moguća transplantacija, kao i da je majka odgovarajući donor. Ipak, doktori su se tokom operacije borili s raznim izazovima.

hirurgija

Foto: Privatna arhiva

– Dete je veoma male telesne težine, ima nešto manje od 20 kilograma. Kada transplantirate tako malog pacijenta, ta intervencija spada u grupu rizičnih.

Može doći do različitih komplikacija, od kojih je najčešća tromboza – priča dr Spasojević.

Detetova majka je, s druge strane, gojazna, što je opet bio problem, jer je bubreg od krupne majke mnogo veći od dečjeg bubrega. No, i ta prepreka je savladana.

Dr Siniša Dučić, direktor “Tiršove”, objašnjava za “Blic” značaj laparoskopskog vađenja bubrega iz donora.Jedna od prednosti je što, za razliku od klasične operacije, ne postoji mogućnost da pacijent dobije kilu.

– Pored nefrološkog tima, u transplantaciji su učestvovali i anesteziolozi i radiolozi, kao i hirurzi urolozi koji su vršili proces.Majka neće imati veliki ožiljak, a već drugi, treći dan izaći će iz bolnice, jer je u pitanju minimalno invazivna metoda – rekao je Dučić.

Pismo majke iz Beograda osnovnoj školi koja je uvela obaveznu proslavu Noći veštica uzburkalo strasti u Srbiji

Ovo je, inače, drugi put da se u Tiršovoj radi laparoskopsko vađenje bubrega.

– U poseti su nam stručnjaci iz dve velike bolnice u Engleskoj, oni su lideri u Evropi u transplantacionoj hirurgiji bubrega kod dece. Tim koji je došao čine urolozi dr Nisam Mamode i dr Nikos Kesaris, kao i nefrolog dr Jelena Stojanović – rekao je Dučić.

Danas još jedna transplantacija

Isti tim lekara i danas će ući u operacionu salu. Ovoga puta u pitanju je mladić A. M. (19). On boluje od terminalne bubrežne insuficijencije. Njegov bubreg je prestao da radi i momak je na dijalizi godinama.

Sada su konačno ispunjeni svi uslovi da se obavi transplantacija, a ovom momku će donor biti njegov otac S. M. Iako ima 19 godina, on će biti transplantiran u Tiršovoj, jer se tu leči već godinama.

(Dnevne.rs /Izvor: Andriana Janković, Blic)