OVA DRŽAVA NA UDARU: Tlo se ne smiruje, sledeći zemljotres već sutra!

zemčjotres

Foto: Rojters

Nakon zemljotresa koji su potresli rano jutros Albaniju, iz Seizmološkog zavoda Hrvatske upozoravaju da je Albanija izrazito seizmički aktivno područje, a da je Dubrovnik nastavak tog područja.

– Kada je reč o Hrvatskoj, što više idemo prema jugu, to je seizmički aktivnije. Ovi potresi su seizmo-tektonskog porekla. To znači da je na tom području aktivan rascep. Do potresa je došlo tako što je došlo do pomaka na dubini od 10 kilometara – pojasnila je dežurna u Seizmološkom zavodu.

Ona je pojasnila kako je kod velikih potresa uobičajeno da se nakon njega javljaju manji, a tako je bilo i u slučaju potresa u Albaniji.

– Takav potres se u Dubrovniku može dogoditi i sutra. Imali ste poslednji veliki potres u Dubrovniku, odnosno Stonu, 1996. godine. To je bio potres od 6 stepeni po Rihteru. Treba još jednom naglasiti da je reč o istom seizmičkom području. Mi ne možemo predvideti potres i on se opet može dogoditi. Postoje povratni periodi pa govorimo o tome nakon koliko godina ponovno može doći do velikog potresa. Stanje je takvo da na dubrovačkom području takav potez može biti sutra. Govorimo samo o verovatnoći – pojasnila je ona.

OGLASIO SE SEIZMOLOŠKI ZAVOD! Najavljeni NOVI PRAVCI POTRESA: Otkriveno šta će biti sa SRBIJOM!

Snažan potres u Albaniji nešto pre četiri sata ujutro probudio je Dubrovčane.

Oni su na društvenim mrežama objavljivali kako je reč o potresu koji ih je digao iz kreveta i kako su se stvari u njihovim domovima tresle i padale s polica.

– Dosta se osetio ovde kod nas u Dubrovniku. Probudili su se svi moji ukućani, tresli su se lusteri i vaze. Nadam se da neće više – rekao je meštanin Dubrovnika.

Na Fejsbuku se javljaju ljudi iz Imotskog, Konavala, Kotora, Sarajeva, Mostara… i svi govore kako ih je podrhtavanje probudilo.

Foto: AP

Relativno jak potres Dubrovnik je inače zatresao i pre manje od tri nedelje.

Potres je bio magnitude 4,1 stupnja po Rihteru. Do potresa je došlo oko 2:30, javlja EMSC, a epicentar potresa bio je u moru kod otoka Mljeta.

Pre 1996. godine i snažnog potresa u Stonu jak je potres Dubrovnik pogodio i 1979. godine.

     

(Dnevne.rs/izvor: Tanjug)