OTVARAJU SE VRTIĆI? Biće propisane SPECIJALNE MERE, deca se vraćaju u obdaništa PO FAZAMA (INFO)

VEST

Dnevne.rs

Svi vrtići u Beogradu su dezinfikovani i oni u roku od 24 sata mogu da počnu sa radom, u skladu sa preporukama epidemiologa i odluke Vlade Srbije, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

S obzirom da se sve veći broj Beograđana vraća polako na posao, sve je veća potreba da se otvore predškolske ustanove, posebno jer epidemiolozi i dalje smatraju da je veoma riskantno da ih čuvaju bake i deke.

Ranije se spominjala mogućnost otvaranja SOS vrtića u koja bi bila smeštena deca čiji su roditelji zaraženi korona virusom, ali za to, srećom, nije bilo potrebe. Sada, međutim, postoji sve veći “pritisak” roditelja za otvaranje predškolskih ustanova.

EPIDEMIOLOG ZORAN RADOVANOVIĆ UPOZORAVA: Ako se smandrlja popuštanje mera, novi talas oboljevanja pre leta! (INFO)

– Kada stručnjaci procene da je povratak dece u kolektiv potpuno bezbedan i za decu i za zaposlene u predškolskim ustanovama, Grad Beograd će preporuku istog časa sprovesti i u roku od 24 časa otvoriti vrtiće – rekao je Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Kao najrealnija opcija spominje se početak ili sredina maja, odnosno period za kada je najavljeno i ukidanje policijskog časa.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković najavio je da će “ukoliko se sve mere budu odvijale po planu, roditeljima iz Obrenovca, dva vrtića uskoro biti na raspolaganju”.

– Planirano je da od 11. maja vrtići “Veseljko” i “Ciciban” budu na raspolaganju pre svega onim samohranim roditeljima i porodicama gde oba roditelja moraju da rade i decu nema ko da čuva – rekao je Čučković.

deca

Foto: pixabay

Dakle, trenutno je najrealnija opcija da vrtići budu postepeno otvarani, da se organizuje čuvanje manjeg broja dece, ali da se poštuju najstrože bezbednosne mere kako ne bi došlo do širenja korona virusa.

U ovom trenuktu nije poznato da li će istovremeno, pored državnih, biti otvoreni i privatni vrtići.

 

(Dnevne.rs,blic)