OSVETA AMERIKE ZBOG RUSIJE I GLASANJA U UN: U centru zbivanja jedan Srbin, trgovina oružjem, korupcija…

analiticar

Foto: Youtube Printscreen

Stavljanjem srpskog trgovca oružjem Slobodana Tešića na svoju crnu listu, Amerikanci praktično nastavljaju sa brutalnim pritiskom na Srbiju da prekine svaku vrstu kontakta sa Rusijom, tvrdi vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Amerika je, naime, objavila crnu listu i uvela sankcije za 39 osoba pod optužbama za kršenje ljudskih prava i korupciju, a Tešić je na njoj osvanuo pod epitetom „najvećeg trgovca oružjem na Balkanu“.

Lazanski je uveren da je situacija sa Tešićem zapravo napakovana našem državnom vrhu.

[adsenseyu5]

– Kako baš sad, kad Stejt department traži da se ispita vojna saradnja Srbije sa Rusijom, kad glasamo protiv toga da Rusija bude optužena za kršenje ljudskih prava na Krimu i kad glasamo protiv Trampove odluke o Jerusalimu, postavljaju Tešića na crnu listu? Idu bukvalno korak po korak ka tome da prekinu svaki naš kontakt sa Rusima, na prvom mestu vojnu saradnju – smatra Lazanski.

Činjenica je, međutim, da se Tešićevo ime u više navrata dovodilo u vezu sa raznim aferama. U žižu interesovanja domaće i svetske javnosti došao je pre desetak godina, kada je ilegalno izvezao automatsko oružje u Liberiju, u kojoj je tad besneo građanski rat, i tako prekršio sankcije UN, te narednih 10 godina proveo na njihovoj crnoj listi i bila mu je zabranjena trgovina.

ZAŠTO SE KRIJE ISTINA: 1931. godine je otkriven osnovni uzrok raka, kao i efikasna terapija! (INFO)

U Srbiji dozvolu za izvoz oružja daju lančano MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i, na kraju, Ministarstvo trgovine. Rasim Ljajić, ministar trgovine, za Srpski telegraf kaže da nije isključeno da će Tešić i sada ostati bez dozvole države.

– Ako je trgovac na nekoj listi UN, EU i OEBS, onda ne dajemo dozvole, a i te kako vodimo računa i kada se nalazi na crnoj listi velikih sila poput Rusije i SAD. To smo dosad poštovali, ako su neki na listi crnoj, onda nisu dobijali dozvolu. Posle sankcija UN Tešić je bio u fokusu SAD i pratili su šta radi, ali ne znam šta je sad upalilo lampicu – kaže Ljajić i tvrdi da nema reči da se korupcija koju SAD spominju odnosi na podmićivanje ljudi u državnom aparatu Srbije.

[adsenseyu1]

Na spisku Amerikanaca se pored Tešića nalazi i pet ruskih državljana sa predsednikom Čečenije Ramzanom Kadirovim na čelu. Tu su, između ostalih, i predsednik vrhovnog izbornog veća, biznismen i milijarder optužen za korupciju prilikom eksploatacija ruda u Kongu, pakistanski hirurg optužen za trgovinu organima…

POTRESNI MOMENTI IZ DOMA ŽIKE I ANE TODOROVIĆ: Medicinska sestra je plakala nad telom malog Dejana, doktor joj rekao da NIJE PROFESIONALNA!

Od konduktera do biznismena

– Tešić je devedesetih godina živeo u Bosni i radio kao kondukter
– Prvo je za rukovodstvo RS nabavljao oružje i trgovao njime
– Registrovao je firmu „Temeks“, pa „Melvale“, a zatim još nekoliko
– Zapošljava uglavnom bivše pripadnike Vojske Srbije i MUP
– Direktno je pregovarao oko oslobađanja otetih radnika srpske ambasade u Libiji 2016.
– Smatraju ga za jednog od najvećih trgovaca oružjem u Evropi, isporučuje tone naoružanja i sklapa milionske poslove na drugim kontinentima
– Učestvuje i u srpskom izvozu oružja
– Slovio je za čoveka od poverenja Tomislava Nikolića

Posle velike PORODIČNE TRAGEDIJE reči Srđana Todorovića UJEDAJU DUŠU!

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs/Izvor: republika)

[adsenseyu2]