OŠTRE REČI ALEKSANDRA VUČIĆA: Hašime zavisiš od nas, neće to tako da ide! Neće vam pomoći ni Amerika ni bilo koji strani prijatelj!

Tirana

Foto: AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u u Tirani, gde učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni, da je odgovorio Hašimu Tačiju da mu ne pomažu ni Amerika niti bilo koji strani prijatelji.

– Ti Hašime zavisiš od nas. Neće to tako da ide, molim te da mi razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš – rekao je danas na zajedničkom sastanku, u okviru Samita Brdo-Brioni u Tirani, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju.

Tači je, naime, sinoć uočin samita sa albanskim premijerom Edijem Ramom, inače domaćinom regionalnog sastanka, razgovarao o ujedinjenju Albanaca, potpunom otvaranju granice između Albanije i Kosova, i pripajanju takozvane Preševske doline na jugu centralne Srbije. I na Samitu u Berlinu protekle nedelje, Tači je po istom principu “vrteo ploču” o pripajanju Preševske doline Kosovu.

Na plenarnom sastanku u Tirani, kome prisustvuju lideri zemalja Zapadnog Balkana, ali i visoka predstavnica EU i posrednica u “zamrlom” dijalogu Beograda i Prištine Federika Mogerini, Vučić je rekao i da nije “govorio i modelima” za rešavanje kosovskog pitanja, te da mu je dosta da sluša “šta Hašim hoće”.

Albanci priču o Mini Šengenu koriste kao pokriće: Vučić iz Tirane o opasnoj izjavi Tačija

– Nikad nisam govorio o modelima, a dosta mi je da slušam šta Hašim hoće, a šta neće. Ti Hašime zavisiš od nas. Neće to tako da ide, molim te da mi razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš. Hoćeš ja da ti kažem šta ja neću? – upitao je Vučić i dodao:

– Koja će to Amerika da ugura u međunarodne insitucije? Probao si sa Kolindom (Grabar Kitarović), Borutom (Pahorom) nisi uspeo. Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao? Nisam nikada govorio o rešenjima, već o postizanju dogovora. Ako može super, ako ne, preživecemo.

SERGEJ O ZLOČINU NAD MUSLIMANIMA U BiH: Srebrenica se desila zahvaljujući Aliji, KAD JE KLINTON NAZVAO ALIJU!

Vučić je dodao i da se nada da će “imati pameti”.

– Molim da Republiku Srpsku ne pominješ bez preke potrebe, znam zašto to govoriš – jer Amerikanci neće RS. Ja mogu da kažem da ja tebi ne dam da formiraš RS u Srbiji, a to je Kosovo. Mnoga teška rešenja sam izgurao, molim da se urazumite. Zamisli da sam ja govorio ono što ste ti i (Edi) Rama juče u Tirani? Ili Kolinda danas? O ujedinjenju. Samo malo stanite, sve razumem, ali stanite. Ako dođemo do rešenja – super, ako ne, valjda ćemo imati pameti da sačuvamo mir – poručio je Vučić.

Posle sastanka Vučić je u izjavi za medije rekao da je odgovorio Hašimu Tačiju da mu ne pomažu ni Amerika niti bilo koji strani prijatelji.

– Teme uz regionalnu stabilnost i očuvanje mira i svako je iznosio svoju ideju. Videlo se koliko ima sukoba, ne samo na zapadnom Balkanu, nego i šire.Sa druge strane ja sam zadovoljan što smo otvoreno govorili i meni je danas bilo lakše, sa predsednikom Dodikom. Leđa uz leđa smo štitili interese Srpske i Srbije. Mnogi nisu naučili da ovako otvoreno, ali promišljeno i relaksirano govorim o svemu – istakao je Vučić i dodao:

ADVOKAT TOMA FILA: Haradinaj mi je priznao, Amerika želi VELIKU ALBANIJU!

– Rekao sam Tačiju “Možete da pozovete i Amerikance i sve druge, ali ovo je pitanje Srbije i Albanaca. Ne postoji ta sila koja će naterati Srbiju da se ponaša suprotno svojim interesima”.

Vučić je istakao da je najlakše nešto kritikovati i biti protiv nečega, za to se uvek nađe razlog,

– Šta briga onog na Islandu ili Malti kako ćemo mi da rešimo naše pitanje? To je samo naša stvar. Lako je biti protiv nečega, gledaj onog što recimo gura kamen uz brdo, pa mu još usput bacaj kamenčiće. Rekao sam im “Hajde da vidim kako ćete to da rešite”. Pitao sam Tačija “Šta radiš bre ti? Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao? Tim rečima na srpskom sam im rekao. Ti nećeš ovo, nećeš ono, evo ja neću ništa od toga što si ponudio i šta ćemo sad? – istakao je Vučić.

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas.com)