OŠTRA DIPLOMATSKA BORBA: Sledi TALAS POVLAČENJA priznanja lažne države Kosova?

Srbija

Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia

Između Beograda i Prištine vodi se oštra diplomatska borba o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM, a uskoro bi takvu odluku mogle da donesu Gana, pojedine karibske države i Burkina Faso.

– Diplomatska aktivnost je okrenuta prema državama sa kojima tradicionalno prijateljstvo vuče korene iz perioda nesvrstanih, a sa kojima i dalje održavamo saradnju u raznim oblastima i negujemo uzajamnu podršku u međunarodnim okvirima. Upravo iz tih razloga, naš državni tim je intenzivirao sastanke i razgovore sa zvaničnicima tih zemalja da bi ispitao njihovu odluku o pitanju statusa KiM. Kako za sada stoje stvari, sve je izvesnije da će te države povući priznanje – priča izvor iz diplomatskih krugova.

Njihove delegacije su u više navrata primili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednica parlamenta Maja Gojković i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„MOJ SIN JE HRVAT I SLAVIĆE OLUJU“ Severina poručila kralju bakra koji jezik prvenstveno njihovo dete mora da nauči

I protekle sedmice u poseti Srbiji bili su predsedavajući parlamenta Gane Aron Majkl Okvaj, predsednik skupštine Gvineje Bisao Siprijan Kasam i generalna sekretarka Asocijacie država Kariba Džun Somer.

Ivica Dačić kaže da očekuje da će te zemlje preispitati svoju odluku.

Dačić

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

– Mi ćemo i dalje raditi na tome, ali tiho, jer se na te zemlje vrši veliki pritisak da ne povuku priznannje. Broj država koje su priznale Kosovo može da padne ispod 100 – rekao je Dačić i podsetio da je od 80 država koje nisu priznale KiM više od 60 iz Pokreta nesvrstanih.

Dačić je otkrio da svaki dan pozove poneku zemlju zbog KiM:

„DRŽAVA GDE SUDSKI POSTUPCI TRAJU DUŽE OD ŽIVOTA“: Zapanjeni AMERIKANAC opisao Srbiju

– Svaki dan pozovem neku zemlju da vidim šta rade: Mauricijus, Moldaviju, Nigeriju…

Priznanje su do sada povukli Gvineja Bisao i Surinam.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)