Orbanova poruka Dodiku RAZBESNELA region

Orban

Foto: Tanjug/AP

PREMIJER Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

„Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom“, rekao je Orban srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku na početku radnog ručka upriličenog u njegovu čast.

Orban je naglasio da želi da što pre počne saradnja Mađarske i Republike Srpske.

„Želim da počnemo tu saradnju i iz ličnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem lično. U Mađarskoj uživate ozbiljan respekt. Vi ste čovek koji je spreman da se založi za svoju zajednicu. Kritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama“, istakao je Orban.

Dodik je naglasio da uvažava Orbana i Mađarsku sa kojom želi uspostavljanje saradnje.

NIJE KRIV! Američki marinac oslobođen optužbi, a trojica Srba osuđeni!

„Hvala Vam na razumevanju. Hvala Vam na pomoći Srpskoj zajednici u Mađarskoj. U svemu ovome važan je i dobar odnos Mađarske i Srbije. Želimo Mađarskoj, na čelu sa Vama, napredak u svakom pogledu i radujem se našoj saradnji“, istakao je Dodik.

Pre radnog ručka održan je sastanak Dodika i Orbana u četiri oka koji je trajao više od sat vremena.

Dodik je potom rekao da politika Mađarske podrazumeva podršku suverenitetu i miru u BiH, ali da je zainteresovana i za razvijanje odnosa sa svim delovima u BiH.

Dodik je istakao da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i problema u odnosima i da je to dobra osnova za buduću saradnju.

„Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu da razviju mnogo obimnije odnose i tragali smo za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim„, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Orbanom.

Dodik je istakao da je Mađarska spona između NATO-a i BiH i da je zbog toga veoma važno da se razumeju u vezi sa tim pitanjem.

BRUTALNO MUČIO, PA UBIO TROJE LJUDI ZBOG DUGA OKO STANA? Ovo su poslednji detalji svirepog trostrukog ubistva u Surčinu (FOTO)

On je dodao da se tokom trodnevne posete Mađarskoj sastao i sa predstavnicima srpske zajednice koji su mu preneli zadovoljstvo što su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije.

Ispred Orbanove rezidencije u Budimpešti jutros je priređen svečani doček u čast srpskog člana Predsedništva BiH. Dodik i Orban su potom u srdačnom razgovoru prošetali dvorištem rezidencije.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Srna)