OPREZ, NEVREME STIŽE U SRBIJU: VETAR ČUPAO DRVEĆE, BUJICE NA ULICAMA GRADOVA HRVATSKE (VIDEO) (FOTO)

oluja

Printskrin: Youtube/sirup sirupcic

Jak vetar i grad pogodili su neke delove Hrvatske i napravili ogromnu štetu

Kao u Srbiji, i u Hrvatskoj su nekoliko dana vladale visoke temperature, ali je u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici juče stiglo nevreme sa jakim vetrom i gradom, koje je pogodilo nekoliko gradova u zemlji.

Jak grad je padao i napravio veliku štetu na poljoprivrednim usevima, a inače šteta od nevremena je velika. Vetar je odneo na desetine krovova, čupao stabla koja su prouzrokovala zastoje u saobraćaju, a snažan grad je uništio dobar deo pšenice, kukuruza i vinograda u kutjevačkom području. Takođe su na teren izašle i mnoge vatrogasne ekipe, javio je hrvatski portal 034.

[adsenseyu1]

Kako je prenela njihova nacionalna televizija HRT, najviše su stradale Pleternica i Kutjevo, opština Jakšić i prigradska naselja same Požege. Osim kuća, stradala su i brojna gazdinstva.

Šteta je ogromna – uveren je načelnik opštine Jakšić, Ivica Kovačević.

Nevreme je pogodilo i područje grada Orahovice u Virovitičko-podravskoj županiji, a ni sami meštani ne pamte takvu oluju. U samom centru ovog grada stradalo je oko 15 automobila na koja su se rušila stabla, a jak vetar je oborio tri krova. Šteta je nastala i u samom parku u centru u kojem je srušeno skoro svako drugo stablo, njih 200-300. Deo grada je bez struje, kao i neka okolna mesta, a na terenima se nalaze ekipe HEP-a, komunalaca i vatrogasaca.

Šteta je višemilionska, a teško ju je sagledati sada jer je pao mrak. Prave procene štete će biti poznate ujutro, kada se dobiju sve informacije sa terena – rekao je sinoć gradonačelnik Orahovice Josip Nemec.

[adsenseyu1]

Oluja nije zaobišla ni opštinu Oriovac u Brodsko-posavskoj županiji.

Vozio sam se autobusom, bilo je 17.15 časova. Bilo je strašno, užasan prizor, letele su grane, limovi… Autobus nije mogao da prođe, saobraćaj nije mogao normalno da se odvija – rekao je čitatelj portala 24sata.hr kojeg je nevreme zateklo na području između Brodskog Stupnika i Oriovca.

Prema prognozama vremena za danas kada je reč o Hrvatskoj, trebalo bi da bude promenljivo i nestabilno vreme, mestimično s kišom i pljuskovima koji mogu biti izraženiji tokom noći i jutra.

Inače, olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom pogodilo je u sredu u popodnevnim satima više krajeva u Sloveniji, posebno na severu i istoku zemlje, i izazvalo je štetu na usevima i objektima.

U severozapadnom delu zemlje poplavljeno je više stambenih objekata, a u severnim krajevima prema Austriji bilo je i više odrona zemlje. Jak grad veličine kokošjih jaja popodne je pogodila Velenje i okolinu, dok je uz Dravu na istoku zemlje voda poplavila nekoliko lokalnih ulica i industrijskih objekata.

(Telegraf.rs / Večernji.hr)