OPREZ NA URANKU! Studentkinja iz Beograda naletela na ogromnu zmiju,a evo šta vi treba da znate ako ćete uranak provesti u prirodi

uranak

Foto: Privatna arhiva

Tamna i dugačka zmija, potpuno crnog jezika izmilela je ispred jedne studentkinje prošlog vikenda, tik do njenih nogu! Beograđanka je isprava nije videla, te umalo da je nagazi, ali čim ju je izbegla, mesto straha se javila radoznalost. Ona je uslikala gmizavca i na jednom forumu postavila pitanje o kojoj je vrsti zmije reč.

Iako su se članovi brzo složili da je zmija neotrovna, mišljenja su ipak bila podeljena.

– Običan crni smuk, nemaš razloga za paniku. Ako ti pričinjava štetu, jednostavno ga odnesi nekom lopatom i pusti malo dalje od kuće. Ne moraš ga ubijati, jer nije štetan, a čak je i dobar, jer jede miševe – napisao joj je Pavle.

7 dana jedite po kašiku na prazan stomak: Zapanjiće vas koliko ćete smršati! (RECEPT)

Nakon što je nekoliko šala o “anakondi” ili “tašti“, mnogi su posumnjali na poskoka, no nedostatka roga pobio je tu teoriju.

– To je belouška, vodena zmija koja nije otrovna, ali usmrdi one koji je hvataju, pošto joj je to mehanizam odbrane – napisao je Uroš.

USTALA JE IZ MRTVIH, DOĐITE: Porodica prekinula sahranu i pojurila prema sanduku (VIDEO)

Kao moguće opcije javile su se i ribarica i šarka, ali su se koplja najviše ukrstila oko toga  da li je u pitanju smuk ili belouška.

ZMIJE SU U OVO DOBA NAJAKTIVNIJE, OPREZ NA URANKU

Upravo ova naizgled sitna znanja mogu nekada biti od goruće važnosti, a naročito sutra kada veći deo Srbije izletuje u prirodi i kada su zmije naročito aktivne, jer im je u proleće sezona parenja.

U Srbiji stanuje sedam vrsta bezopasnih zmija, koje se prepoznaju po tome što nemaju izraženu trouglastu glavu, uočljiv vrat (jer nemaju otrovne žlezde) i oble su fizionomije.

Poskok je najčešća otrovnica u Srbiji Foto: Telegraf

Od otrovnih zmija u Srbiji žive samo poskok i šarka. Poskok ima rog na vrhu njuške i karakterističnu prugu na leđima. Kratak je i zdepast i na njega često možete naići u istočnoj Srbiji, Valjevu i okolini Beograda.

Šarka je još više karakteristična. Njena glava je posuta crnim tačkama koje formiraju šaru u obliku slova “X”. Telo joj je najčešće smeđe sa tamnijom cik-cak linijom koja se proteže sve do repa, nekada isprekidana. Šarke žive na Fruškoj gori, Vršačkom bregu, Obedskoj bari, Zasavici, kao i na Kopaoniku, Staroj planini i Šaru. Gde još otrovnice vrebaju, pročitajte u tekstu ispod.

PAZITE SE AKO KREĆETE NA PUT: Prevaranti pljačkaju turiste po Evropi na ove načine!

Umete li vi da rešite dilemu? Da li je zmija sa fotografije smuk ili belouška?

(Dnevne.rs/Izvor: D.D.S, Telegraf.rs)