OPERACIJA VODITELJKE ZAVRŠENA “Krvav sam i znojav, bila je to potpuno iščupana i opečena ruka, ali prišili smo je savršeno”: Novi herojski podvig čuvenog dr Bumbaširevića (FOTO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Na telefon nam se javio tek što je izašao iz operacione sale, a da se još nije ni presvukao posle intervencije za pamćenje

Radilo se o potpuno iščupanoj ruci, od lakta prema ramenu… Pored toga što je bila iščupana, ruka je bila i opečena. Ipak, uspeli smo da je sačuvamo i prišijemo vrlo uspešno.

Ovako akademik prof.dr Marko Bumbaširević, čuveni mirkohirurg, opisuje za Telegraf.rs kako je protekla operacija voditeljke Dee Đurđević, kojoj je autobus jutros, u nezgodi kod bolnice “Dr Dragiša Mišović”, otkinuo ruku.

Na telefon nam se javio tek što je izašao iz operacione sale, a da se još nije ni presvukao. Iako je jedva stajao na nogama, doktor je zvučao presrećno što je ovako tešku operaciju do kraja uspeo odlično da izvede.

– Mrtav sam umoran, krvav, znojav, još nisam ni stigao da se presvučem. Odlično smo prišili ruku. Naravno, moraćemo još da je pratimo, ali očekujemo da će sasvim normalno moći da je koristi – poručio je dr Bumbaširević.

Na pitanje koliko je takvih operacija do sada uradio, budući da se smatra osnivačem mikrohirurgije u Srbiji, dr Bumbaširević samo se nasmejao:

– Ih, toliko da ne mogu ni da izbrojim. Verovatno sam uradio dovoljno čim su me postavili za predsednika Evropskog udruženja mikrohirurga – odgovorio nam je kroz osmeh.

ON JE ČOVEK KOJI JE VODITELJKI DEI ĐURĐEVIĆ POKLONIO ZVEZDU SA NEBA! Upoznali su se i zavoleli na poslu, a razlika u godinama im NIMALO NE SMETA! (FOTO)

Koliko je Deina operacija bila teška i komplikovana, slikovito objašnjava on, pokazuje i to da su morali da urade 10 anastomoza krvnih sudova (prirodno ili veštački stvorena veza između šupljih struktura u organizmu čoveka, prim. aut.).

Operaciju su, zajedno sa prof. dr Bumbaširevićem, izveli prvi asistent Čedomir Vučetić, asistent Palibrk, Dr Petrović Aleksandra i doktor Šarac sa VMA. 

Začetnik transplantacija kostiju, prstiju sa nogu na ruke….

 Akademik prof.dr Marko Bumbaširević smatra se osnivačem mikrohirurgije u Srbiji kada je, još na početku, radio transplantacije kostiju, prstiju sa nogu na ruke, rekonstrukcije šake.

Onda je u ovu granu uveo nove metode i učinio mikrohirurgiju posebno značajnom u hirurgiji nerava, naročito bioničkih ekstremiteta.

Bumbaširević sa svojim timom lekara godinama čak pomaže i Zoološkom vrtu u Beogradu, a nakon jednog od zahvata svojevremenom je poručio: “To radimo zbog naše dece i našeg grada. Svi volimo životinje i ovo je odličan način da pokažemo svoju ljubav”.

nesreća

Foto: RTS Printscreen/Instagram/deadjurdjevic

Nasledio očevu ljubav prema medicini 

Dr Bumbaširević je rođen 1954. godine, u porodici medicinskih stručnjaka. Naime, njegov otac je Živojin Bumbaširević, vrhunski doktor koji je bio profesor Univerziteta u Beogradu, kao i dugogodišnji direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju.

Doktorirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1994. godine. Od 1990. do 2001. bio je šef Katedre za mikrohirurgiju, a od 2001. do 2014. bio je direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Beogradu. Danas je šef Katedre za rekonstruktivnu hirurgiju i mikrohirurgiju.

(Dnevne.rs /Izvor: M. Leskovac – [email protected])