ON JE SRPSKI GENIJE: Izum FILIPA BOŠKOVIĆA će SPASITI MILIONE LJUDI, a to su potvrdila i – 3 NOBELOVCA! (VIDEO)

genije

Printskrin: Youtube/edu TV

Nagrada koju je dobio Filip Bošković nosi ime čuvenog neurohirurga, osnivača katedre za neuronauke Univerziteta Harvard. Dodeljuje je Mađarska akademija nauka i ona je nešto najbliže Nobelovoj nagradi

Student druge godine Biološkog fakulteta u Beogradu Filip Bošković (20) osvojio je prestižnunagradu “Stephen Kuffler” koja je najveće priznanje koje naučnik tih godina može da dobije. Da upravo on zaslužuje priznanje koje je najbliže Nobelovoj nagradi, jednoglasno su ocenila tri dobitnika Nobelove nagrade, šest članova Nacionalne akademije nauka SAD, među kojima su profesori i naučnici sa Univerziteta Harvard i Oksford, Nase, Univerzita Njujork i članovi Kraljevskog društva Velike Britanije.

Filip je dve godine radio na projektu koji je za cilj imao ispitivanje interakcija jonoizmenjenih formi zeolita tipa A sa DNK molekulima, karakterizaciju procesa i ispitivanje termodinamičkih parametara i kinetičkih mehanizama, kao i primenu rezultata u molekularno-biološkim metodama.

[adsenseyu1]

Nagrada koju je dobio nosi ime čuvenog neurohirurga, osnivača katedre za neuronauke Univerziteta Harvard. Dodeljuje je Mađarska akademija nauka i ona je nešto najbliže Nobelovoj nagradi.

– Kod nas čim se pomene nauka pominje se novac, ali nije sve u novcu. Smatram lično da je sve u želji i volji da nešto radite – rekao je u emisiji “Talenti” obrazovne Edu TV.

Printskrin: YouTube/Nick Corbin

Ovaj genije je svestan i ističe da je osnov svake ekonomije nauka, a s tim u vezi još kaže:

Nema veće štete po našu ekonomiju i generalno i za razvoj naše zemlje da neko u koga ste ulagali ode iz zemlje. 

[adsenseyu1]

Filip je bio najbolji đak Zemunske gimnazije. Osvojio je drugo mesto na Svetsksoj naučnoj olimpijadi 2014. Danas je uspešan student Biološkog fakulteta u Beogradu.

Pogledajte video:

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu1]