OLAKŠICE ZA STRUJU: Određena domaćinstva imaće BESPLATNE KILOVATE i gas tokom grejne sezone (INFO)

merac

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Povlastice za struju ove godine koristi 73.000 najugroženijih domaćinstava, što je 10 odsto više nego lane. Analize pokazuju da taj broj može biti bar trostruko veći pa u Vladi rade na izmeni Uredbe o socijalno zaštićenim kupcima.

Tom uredbom biće obuhvaćene i neke ranjive kategorije građana. Postojeće olakšice ističu sa kalendarskom godinom pa već od ponedeljka treba krenuti u obnovu zahteva za 2018. kako bi se popust dobio i za januarski račun.

Najugroženija domaćinstva svakog meseca mogu dobiti besplatno od 120 do 250 kilovat-časova struje, a tokom grejne sezone od oktobra do aprila 75 metara kubnih gasa. Građani očekuju da nova Uredba olakša proceduru.

[adsenseyu5]

Pored socijalno ugroženih pravo na besplatne kilovate i kubike gasa imaju i druga domaćinstva u zavisnosti od prihoda, broja članova i imovnog stanja.

Limiti su: Za jednočlano domaćinstvo do 14.060,11 dinara, sa dva i tri člana do 20.471,21 dinar, za porodice za četiri i pet članova do 26.878,10 dinara a sa šest i više članova do 33.800,72 dinara.

– Da bi svoje pravo ostvarili oni mogu potrošiti najviše četiri puta više energije u odnosu na količinu koja im se odobrava u kilovat-satima. Odnosno, ako je njihova potrošnja do 6,5 puta veća od odobrenih kilovat-sati onda imaju umanjenje do 50 posto – ukazuje direktor Snabdevanja električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić.

NOVI USLOVI: Od 1. januara žene će u penziju ići po ovim pravilima (INFO)

Zaštićena su i ugrožena domaćinstva koja imaju bolesnike.

– Tu se radi zapravo o bolesnim ljudima kojima je električna energija potrebna pre svega za njihovu životnu egzistenciju tako da ne postoji mogućnost isključenja električne energije – objašnjava Danijela Milosavljević, većnica grada Vranja za socijalna pitanja.

VREMENSKA PROGNOZA ZA DECEMBAR 2017: Evo kada će biti kiše i snega, a koliko sunčanih dana (GRAFIKON)

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/SrbijaDanas.com/Izvor; Informer)

[adsenseyu2]