OGLASIO SE SEIZMOLOŠKI ZAVOD! Najavljeni NOVI PRAVCI POTRESA: Otkriveno šta će biti sa SRBIJOM!

Bosna

Foto ilustracija: Wikipedia/Cartographer of the United Nations

Nekoliko zemljotresa, od kojih dva najjača od 6.5 i 6.4 pogodili su rano jutros Albaniju. Jedan nešto manji, pogodio je potom i BiH, a epicentar ovog zemljotresa bio je nedaleko od grada Stolca. Potresi će se, prema rečima naših stručnjaka, nastaviti i dalje, ali opasnost za Srbiju za sada nema.

Dok nadležni i građani još uvek izvlače tela poginulih i ranjenih iz ruševina širom Albanije, i Bosnu i Hercegovinu pogodio je zemljotres u 10.19 sati. Epicentar je bio u gradu Stolac, a potresi su se osetili i u Srbiji, svedoče brojni Beograđani i Novosađani.

Iz Republičkog seizmološkog zavoda rekli su da je potres u Albaniji katastrofalnih razmera.

– Po dimenzijama, zemljotres koji je pogodio Albaniju je katastrofalnih razmera, jer su nažalost neki ljudi poginuli – kažu iz Republičkog seizmološkog zavoda.

Kako su nam objasnili, prva posledica u tom epicentru je generisanje mnogih zemljotresa, a drugo, na širem području vrši se okidanje, odnosno trigerovanje, koji idu na većim rastojanjima od epicentara.

HITNO UPOZORENJE: Ostanite napolju i ne ulazite u kuće, uslediće velika serija zemljotresa (FOTO)

Kako objašnjavaju, potresi koji će se generisati su oni koji idu ka Grčkoj i Bosni i Hercegovini, ali i neki slabiji, dubinski u Crnoj Gori.

Veliki potresi neće pogoditi Srbiju, ali kako su rekli iz pomenutog zavoda, oni prate situaciju iz minuta u minut

Crna Gora: Najajači posle onog iz ’79.

Ranije danas, načelnica u Zavodu za seizmologiju Crne Gore Jadranka Mihaljević izjavila je da je ovaj zemljotres, jedan od najjačih instrumentalno registrovanih pored onog iz 1979. godine.

Albanija

Foto: Rojters

– Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi. Posle ovako jakog zemljotresa može se očekivati velika serija zemljotresa. Obično to smirivanje traje nekoliko meseci – rekla je Mihaljević.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Blic.rs)