ODBOJKAŠKI TRILER: Drama u Varni i nestvarni Atanasijević za veliki trijumf Srbije nad Francuskom (INFO)

srbija

Foto: OSS

Odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je Francusku u Varni u prvom meču druge faze takmičenja – 3:2 (22:25, 26:24, 25:20, 18:25, 18:16)

PALA je Francuska! I to posle sedam godina! “Orlovi” su u odbojkaškom trileru na startu grupe H druge faze u Varni posle servisa Uroša Kovačevića prvi put na svetskim prvenstvima skuvali “galske petlove” – 3:2 (22:25, 26:24, 25:20, 18:25, 18:16). Srbi su napravili veliki korak ka F6 u Torinu, a sutra (16.00) se sastaju sa Argentinom.

U taj-brejku se skupila sva dramatika velikog okršaja. Prvo su se naši odlepili na 7:5, da bi Francuzi preokrenuli na 11:9.

I kada je bilo najvažnije ekipu je povukao nadahuniti Aleksandar Atanasijević, koji je sa dva vezana poena vratio prednost Srbiji.Ipak, prvi su do meč lopte došli “trikolori”.

Imali su čak tri, da bi naši preko Atanasijevića stigli do svoje prve, koju je na Uroš Kovačević na briljantan način pretvorio u veliku pobedu.

Stefan Boje je u prvom setu bio nerešiva enigma za “orlove”. Korektor Francuske je radio šta je hteo, naši odbojkaši nikako nisu mogli da ga zaustave. Sjajni smečer je i bio jezičak na vagi u prvom setu, jer je svojoj ekipi doneo 11 poena.

Srbe su na početku bili malo stegnuti, servis je samo povremeno umeo da poremeti prijem “galskih petlova”, a nisu se istakli ni u bloku. Francuzi su se brzo, zahvaljujući servisima Rosara, odlepili na 6:3. Imali su i 9:5, kada su na servisu proradili Ivović i Lisinac, što je našima omogućilo da brzo izjednače.

Na žalost, bolest je bila jača od njega: Dragan Jovanović se povlači iz glume! (INFO)

Nažalost, Srbi nisu uspeli da nametnu svoj ritam, jer je rival ponovo poveo i prednost umešno sačuvao do kraja seta.

Drugi set naši su “iščupali” u samom finišu. Imali su Francuzi dve set lopte (24:22), ali se Srbi nisu predavali. U odsudnim trenucima bili su strpljiviji i precizniji od “trikolora” i serijom 4:0 stigli su do 26:24. A početak nije nagoveštavao takvu završnicu.

Francuzi su krenuli silovito, odmah poveli sa 3:0, a naši su bili dobri samo u napadu. “Galski petlovi” su dominirali sve do 17:13, kada je Uroš Kovačević ubitačnim servisima poremetio prijem ljutog rivala. Tada su naši zaigrali sigurnije u odbrani i napadu, proradio je i blok i Srbi su preokrenuli na 18:17. Do kraja seta vodila se izjednačena borba, a na kraju su naši izborili 1:1.

Puni samopouzdanja posle izjednačenje, Srbi su u trećem činu nadigrali Francuze. Predvođeni ubojitim Atanasijevićem naši odbojkaši su dominirali u svim elementima igre. Sjajno su servirali, napadali, blokirali, odlično se branili.

Od početka su nametnuli svoj ritam, vodili sa četiri, pet poena, nisu se pokolebali ni kada se protivnik u jednom trenutku približio na samo poen razlike – 17:16. Ubrzo su naši povećali prednost i u velikom stilu stigli do 25:20.

U četvrtom setu uloge su se promenili. Francuzi su zaigrali na sve ili ništa, dok su naši ostali bez energije. “Trikolori” su od prve lopte bili agresivniji, odlučniji, ubojitiji, dok Srbi nikako nisu mogli da pronađu svoju igru iz drugog i trećeg seta. Rival se brzo odlepio, sigurno čuvao četiri, pet poena razlike. Pokušavao je Nikola Grbić da izmenama probudi svoju ekipu, ali bezuspešno.

Srećom, u taj-brejku strpljenje nije izdalo naše asove, koji su posle sedam godina srušili Francusku i napravili veliki korak ka Torinu.

SRBIJA – FRANCUSKA 3:2

DVORANA: “Kulture i sporta” u Varni. Gledalaca: 2.000. Sudije: Štal (SAD) i Meklin (Kanada).

SRBIJA: Okolić, Kovačević 16, Katić 2, Petrić 9, Krsmanović 4, Ivović 1, Jovović 1, Atanasijević 38, Luburić, Majstorović (libero), Podraščanin 1, Rosić (libero), Lisinac 12, Kostić. Poeni – napad: 70, blok: 11, servis: 3, greške rivala: 26.

FRANCUSKA: Grebenjikov (libero), Patri, Tonjuti 1, Tili 8, Linel, Ngapet 15, Le Ru 1, Brizar 3, Boje 4, Le Gof 10, Mujel (libero), Bultor, Rosar 6, Šinenjez 2. Poeni – napad: 63, blok: 12, servis: 5, greške rivala: 30

Po setovima: 22:25, 26:24, 25:20, 18:25, 18:16.

(Dnevne.rs /Izvor: S.K., Novosti online)