Od Vukovara do Dubrovnika: U Hrvatskoj sve veći broj napada na Srbe

zastava
ZAGREB – U Hrvatskoj je sve više otvorenih napada na Srbe, a oni su se proširili na celu zemlju, od Vukovara do Dubrovnika. Ovo je zaključak Srpskog narodnog veća koje je u posebnom izveštaju pobrojalo sve incidente koji su zabeleženi u poslednje vreme, pre svega u toku prošle godine. Donedavno je bilo najviše napada na Srbe u povratničkim krajevima, a sada ih beležimo u svim delovima Hrvatske, kaže se u izveštaju SNV.

Povećan broj incidenata i etničko nasilje nad Srbima beleži se od ulaska Hrvatske u EU i, neočekivano, od dolaska leve koalicije na vlast. Jedan od razloga za to je činjenica da HDZ, uvek kada je u opoziciji, želi da nacionalnu euforiju iskoristi za povratak na vlast. Srpsko narodno veće konstatuje da je i predsednička kampanja Kolinde Grabar Kitarović bila temeljena na nacionalizmu.

Prošle godine zabeležena su 82 slučaja etnički motivisanog nasilja u kojem su stradali Srbi u Hrvatskoj. Zabeleženo je i niz slučajeva međunacionalne netrpeljivosti prema Srbima, ali i fizički napadi i razni oblici vređanja. Kada je reč o uvredljivim grafitima, najviše ih je u Zagrebu, a ima i primera da dugo ostanu na zgradama a da ih niko ne izbriše. Uvredljivih grafita ima i u drugim gradovima, pogotovo Splitu, a najčešće je ispisano “Srbe na vrbe”, “Ubij Srbina”, “Selite se Srbi”.

[adsenseyu4]

U zadnje vreme zabeleženi su i brojni slučajevi poput onog u Glini, gde se Srbima ne dopušta da obeležavaju datume iz istorije. Sa druge strane, tolerišu se okupljanja onih koji glorifikuju ustaški režim i ratne zločince. U Zagrebu su uobičajene mise za Antu Pavelića.

Govor mržnje čuje se od mnogih istaknutih intelektualaca, a sve je i manje onih koji reaguju. Sve to rezultira i napadima na Srbe, pa je tako u Pušinama pretučena osamdesetogodišnja starica srpske nacionalnosti. Bilo je i napada na decu, jednog učenika iz Donjeg Lapca koji je išao u školu u Zagreb. Posle niza incidenata porodica je odlučila da se odseli u Korenicu.

Zabeleženi su incidenti u redakciji “Novosti” iz Zagreba i napadi na članove Antifašističke lige. Oštećeni su i automobili beogradskih registracija, pre svega u Splitu, autobus “Laste” u Benkovcu, a podmetnut je požar u kući povratnika iz Gline. Sve je više napada uz brojna oštećenja i na srpske crkve širom Hrvatske, naročito u karlovačkom kraju. Devastirani su i brojni spomenici.

Radikalizacija hrvatskog društva dovodi do sve veće nesnošljivosti prema Srbima, konstatuje SNV. Prošla, ali i ova godina biće upamćene po tome što se govor mržnje iz privatne preselio u javnu sferu.

Stadioni puni mržnje

Sve je više napada na Srbe i na sportskim stadionima, pa se nedavno na utakmici gde je igrala Rijeka pojavio natpis “Šugava Rijeko, puna si Srba”, i “Ne brini Rijeko, ima još vrba”. Sve je više napada na Srbe i u medijima. Nema reakcija na ovako drastično ispoljavanje mržnje i nacionalne netrpeljivosti. Ima i primera da se na javnoj televiziji emituju prilozi koji falsifikuju prošlost i veličaju NDH.

[adsenseyu1]

(Novosti)

 

6 Comments on "Od Vukovara do Dubrovnika: U Hrvatskoj sve veći broj napada na Srbe"

 1. A čemu se čudimo kad nam naši okreču leđa.

 2. Borsalino Borsaca | 21. May 2015. at 14:22 |

  Srba sve manje , a sve više napada na Srbe……..čudno….jako čudno……

 3. Meraklija | 21. May 2015. at 18:37 |

  Sta bre izvjestavate vise o onome sto je opstepoznato.Pa to su Hrvati bre.To su krvni neprijatelji od pamtivijeka.Dok i jedan Srbin ne napusti vjekovno ognjiste u Hrvatskoj,Hrvat se ne moze smiriti.Nije vise interesantno citati o njihovim gadostima.

 4. Basketman | 21. May 2015. at 21:45 |

  I sve ce tako biti dok jednom ne krenemo a moracemo da ih jednom za svagda ne potamanimo kao pacove .Mora se to ceka nas obaveza prema zrtvama nasim sa neba nas gledaju a mi spavamo snom mrtvim na zemlji.Mora se to jednom vec obaviti da potamanimo taj djavolji nakot mal.o hrvata a ostalo pokatolicene srbe najvece zvijeri.

 5. avvf2002 | 22. May 2015. at 18:35 |

  avvf2002

 6. Jajicanin | 23. May 2015. at 10:09 |

  Mi smo njima .trn u oku,iskompleksirani do korica.Srbski sindrom.Primitivna nacija.

Comments are closed.