Od 1. januara VEĆE PLATE: Evo za koliko će “SKOČITI” minimalac! (INFO)

dinari

Foto: telegraf.rs

Radna grupa Socijalno-ekonomskog saveta Vlade Srbije (SES) održala je danas prvi sastanak na kome je razmatrano povećanje minimalne cene rada, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, i dodao da se poslodavci zalažu za veći minimalac, ali istovremeno i za manje namete privredi.
 Atanacković je rekao Tanjugu da je zakonom propisano da se svake godine do 15. septembra određuje minimalna zarada po satu, koja za ovu godinu iznosi 130 dinara ili 22.620 dinara mesečno i da bi nova cena važila od 1. januara 2018.Kako kaže, održan je danas prvi sastanak radne grupe SES-a u kojoj su predstavnici sindikata, ulažu Vlade, odnosno Ministarstva finansija i Udruženja poslodavaca.

[adsenseyu5]

Svi su izneli svoje stavove, naveo je Atanacković i najavio da će sledeći sastanak biti u ponedeljak, kada će se to SES pitanje konretnije razmotriti.

– Naš je stav da je potrebno povećavati, ne samo minimalne, već sve zarade, ali se mora voditi računa da to ne poremeti poslovanje privrede. Nikako se ne ide da se samo nešto poveća, a da se sa druge strane ne napravi raspored kompenzacija – naveo je Atanacković.

UPS, kako kaže, smatra da treba povećati minimalac, ali isto tako traži da se poveća neoporezovani deo zarade ili na neki drugi način da se napravi kompenzacija.

ZET NEDE UKRADEN URADIO NEŠTO ZA NJU, ŠTO NIJEDAN U SRBIJI NIJE ZA SVOJU TAŠTU: Ostaćete bez teksta kada vidite o čemu se radi! (FOTO)

– Svaki put kažemo, realno je da se poveća minimalac i ostale zarade u smislu inflacije koja će biti naredne godine, takođe i ukoliko raste privredna aktivnost, ako nam je BDP porastao onda bi u tom proseku mogla da se i poveća minimalna zarada. To mora biti u potpunosti usklađeno sa mogućnostima privrede, da ne bude da je to samo novi trošak – kazao je Atanacković.

Napominje pri tome da neoporezovani deo na koji se ne naplaćuje porez kod svih plata iznosi nešto više od 11.000.

– Mi ćemo da tražimo da se za narednu godinu to poveća u nekom iznosu u kome to opterećenje priozilazi iz tih većih minimalnih zarada – naveo je Atanacković, primetivši da se minimalac godinama unazad povećavao iznad rasta privrede, iako je i sada jedan od najmanjih u okruženju i Evropi.

[adsenseyu1]

Ističe, međutim, da se u Hrvatskoj uopšte ne oporezuje minimalna zarada.

Minimalac je prošle godine u Srbiji bio 121 dinar.

UPS je sprovela anketu sa 100 poslodavaca i, kako kaže, dve trećine se ne slaže sa bilo kakvim povećanjem minimalne zarade, a trećina smatra da treba povećavati i uglavnom se radi o firmama koje i ne isplaćuju minimalne zarade, konkretno – firme u IT sektoru, čije su plate dosta iznad republičkog proseka.

ČEMU SVE TO!? Mirjana Karanović otišla u Hrvatsku i ispričala kako je u Srbiji ne vole

Atanacković je dodao da je povećanje minimalca tema pre svega za državu kao najvećeg poslodavca, ali i za MMF-a i Svetsku banku. Kaže i da je danas na sastanku zatraženo da Ministarstvo finansija iznese svoj predlog i viziju šta i koliko treba da se koriguje.

Prema podacima UPS-a, na primer u Bugarskoj je prosečna zarada oko 413 evra, a minimalna za samo osam odsto manja, a u Luksemburgu je prosečna plata oko 3.000 evra, a minimalna nešto ispod 2.000 evra

DA LI ZNATE KAKO JE POMRAČENJE SUNCA UTICALO NA VAŠ PODZNAK? Vage čeka iznenadna trudnoća, a OVAJ znak neka miruje do septembra

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Tanjug)

[adsenseyu4]