OBRATITE PAŽNJU, SUTRA JE SVETA PREČISTA: Njoj se žene mole za potomstvo, a svi ostali tada gledaju u nebo (INFO)

trojerucica

Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Vavedenje presvete Bogorodice, kod Srbaznana i kao Sveta Prečista i predstavlja dan kada je Presveta Marija postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.

Na ovaj dan, koji se zove i Ženska Bogorodica, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju. U Srbiji je ovo usečni dan, dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu, ovo je i dan koji praznuju stočari.

Oni veruju da će im Bogorodica zaštititi stoku od zveri.U istočnoj Srbiji su na osnovu vremena tog dana predskazivali rod useva – vedro nebo obećava dobru letinu.

[adsenseyu4]

U pojedinim takovskim selima je bio običaj da se na današnji dan nakon službe ostane kod crkve i da se tu prvi put pojave sve mlade koje su se udale te jeseni, a u selima južnog Pomoravlja sve žene koje nemaju decu, odlaze u manastir gde se čitavu noć mole kako bi dobile porod.

petnica

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Ovo je jedan od dvanaest hrišćanskih praznika i označava ulazak svete Bogorodice u hram.

Kada je imala tri godine, Marija je u skladu sa zavetom roditelja Joakima i Ane ako dobiju porod da će dati dete u hram, dovedena u Jerusalim.

[adsenseyu5]

Tu ju je dočekao otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije koji joj je na ulazu rekao:N “Hodi, moga proroštva ispunjenje! Hodi, obećanja Gospodnjih izvršenje!

Hodi, zaveta Gospodnjeg pečate! Hodi, saveta Gospodnjeg obelodanjenje! Hodi, tajni Gospodnjih punoćo!

Hodi, svih proroka ogledalo! Hodi, oveštalih gresima obnovljenje! Hodi, onih što u tami sede svetlosti! Hodi, najbožanstveniji i najnoviji dare!

Uđi u radost, u hram Gospoda tvoga: u donji deo hrama, dostupan ljudima, a kroz kratko vreme i u nedostupan za njih!”

Boraveći tako sa anđelima u Svetinji nad Svetinjama, Marija je odlučila da večno ostane u anđeoskoj čistoti zbog čega se zaručila Bogu kojem je služila dan i noć.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /IzvorL Telegraf.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]