OBRATITE PAŽNJU: Pasoš i zeleni karton nisu jedine stavri zbog kojih mogu da vas vrate sa granice

granica

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Čak i ako nemamo šta da krijemo, prelasci granica uvek su stresni, jer nismo sigurni da li će nam policija ispostaviti račun za neku neplaćenu kaznu, ili još gore – vratiti nas kući jer nam fali jedan papir.

Postoji više situacija u kojima postoji opravdana bojazan da nećemo moći da uđemo u zemlju u koju smo krenuli.

POTVRDE ZA PRODUŽENJE SAOBRAĆAJNE DOZVOLE

Pojedini turisti iz Srbije pre nekoliko dana vraćeni su sa granice sa Crnom Gorom, jer im navodno nije priznata potvrda o produžetku važenja roka trajanja saobraćajnih dozvola i registarskih tablica, iako crnogorski MUP to demantuje.

MUP izdaje potvrede za produženje dozvole, Foto: registracija-vozila.rs

– Moji roditelji su krenuli jutros za Crnu Goru. Međutim, ovi naši iz MUP-a su očigledno džaba izdavali potvrde za produženje važnosti saobraćajne dozvole, jer one od ponoći u toj zemlji više ne važe. Tako da su penzioneri od oko 70 godina morali da se vrate u Beograd, a krenuli su jutros oko 4.30 – ispričao je Vladimir D za Blic.

Tim povodom oglasio se i crnogorski MUP.

NEVEROVATAN OBRT! Nakon smrti pripadnice Vojske Srbije njena majka tvrdi : Moja Bojana se nije ubila!

– Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru, pored lične karte i vozačke dozvole, uz prezentovanje i potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila – piše u saopštenju.

RASPISANA POTERNICA

Odlazak na put u inostranstvo može da se zakomplikuje i ako je za vama raspisana poternice zbog neodazivanja na sudske pozive.

Kako navodi Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda, niko ne može da bude vraćen sa granice ako ima neplaćenu kaznu, što u ovom trenutku možda ima svako od nas. To znači da ne bi trebalo da vas vrate ako niste izmirili na primer kaznu za bus plus ili dugujete parking servisu.

– Ukoliko se neko ne odaziva na sudske pozive i zbog najmanjeg prekršaja, sud može da naloži policiji dovođenje. Ukoliko ga policija ne nađe na adresi više puta, obaveštava sud, koji potom može da raspiše poternicu i o tome obavesti sve policijske stanice u Srbiji. U takvim slučajevima najčešće dolazi do privođenja upravo na graničnim prelazima – objašnjava Marinović za Blic.

Proverite da li ste sve poneli, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

SAGLASNOST ZA PUTOVANJE DECE

U zakonu se nigde ne navodi da je ovaj dokument neophodan ukoliko deca putuju u inostranstvo u pratnji jednog roditelja ili sa bakama i dedama. Ipak, usled sve učestalijih kriminalnih aktivnosti, kao što je trgovina decom, pripadnici MUP-a sugerišu da je pismena saglasnost roditelja poželjna zato što se na taj način sama procedura prelaska preko granice skraćuje i pojednostavljuje.

GOSPODO NA VLASTI, MOLIM VAS, VRATITE OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA! A vi koji se ne slažete, PRVO PROČITAJTE OVAJ TEKST!

ZELENI KARTON

Ukoliko svojim automobilom putujete u Makedoniju i BiH neophodno je da kupite zeleni karton. On može da se nabavi na samim graničnim prelazima ili u njihovoj blizini. Isti dokument vam je potreban i ako idete u Rusiju, Bеlоrusiјu, Ukrајinu, Моldаviјu, Тursku, Izrаеl, Irаn, Аlbаniјu, Тunis i Маrоkо.

To je potvrda da je vozilo kojim ulazite u drugu državu osigurano. Drugim rečima, to je dokaz da će sva šteta, materijalna ili nematerijalna, koju vozač eventualno pričini trećim licima u saobraćajnoj nezgodi u inostranstvu, biti nadoknađena.

Ako putujete u države članice EU, kao i u Švajcarsku, Norvešku, Island, Andora i Crna Gora, zeleni karton vam nije neophodan. Za te države dovoljno je da imate registracionu nalepnicu na automobilu.

granica

Foto montaža: Dnevne.rs/Tanug/Uprava carina

PASOŠ KOJI USKORO ISTIČE

Sa aerodroma i graničnih prelaza mogu da vas vrate i ako vam pasoš ističe za manje od tri meseca. To pre svega važi ako idete u zemlje Evropske unije i potpisnice Šengenskog sporazuma.

MUŠKARCA UMALO DA „PROGUTA RUPA“ BLIZU SLAVIJE: Biciklista povređen kada je POTONUO TROTOAR (VIDEO)

Osnovni razlog je to što ukoliko imate pasoš koji ističe za jedan ili dva meseca ili još kraće, moglo bi se desiti da u slobodnom viznom režimu otputujete u neku od tih zemalja, tamo ostanete duže i zateknete se sa nevažećom putnom ispravom.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Blic)