OBAVEZNO SE ODAZOVITE KAD STIGNE POZIV! Ko ne ode na vojnu vežbu ide u zatvor, a ovako tu obavezu možete da odložite

zastava

Foto: beta

Muškarci mlađi od 60 godina i žene mlađe od 50 godina, koji su služili vojsku, imaju zakonsku obavezu da prođu redovnu obuku rezervista, a kada poziv stigne na kućnu adresu za neodazivanje sledi novčana ili kazna zatvora.

Na vojnu vežbu građani mogu biti pozvani najviše do 90 dana u toku jedne godine, a da služe u rezervnom sastavu obavezni su svi oni vojni obveznici koji su odslužili vojni rok sa oružjem, bez oružja i dobrovoljno ili su regulisali ovu obavezu na drugi način, ako i i žene koje su u vojnoj evidenciji.

Oni koji se ne odazovu po pozivu za vojnu vežbu, kako kažu u Regionalnom centru Ministarstva odbrane (RCMO), podležu novčanoj kazni od 10.000 do 50.000 dinara ili kazni zatvora do 60 dana.

SKANDALOZNA IZJAVA UŽIVO NA HRT: U nedelju sledi oluja svih oluja! (VIDEO)

Prinudno privođenje

Kada stigne poziv za vojnu vežbu, građnin je obavezan da se javi u vreme navedeno u pozivu i da ponese potrebne stvari i isprave. Ako je neko sprečen zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga, dužan je da o tome izvesti nadležne.

– Ako se regrut ili lice u rezervnom sastavu ne odazove pozivu, a izostanak ne opravda, biće prinudno priveden – kažu u RCMO.

Vojna vežba može da se odloži ili prekine ako je:

-građanin podneo zahtev zbog bolesti

– ako je iz njegovog domaćinstva u isto vreme pozvan drugi član domaćinstva ili se već nalazi na služenju vojnog roka

– ako polaže ispite i ako bi odlaskom na vežbu bio sprečen da završi školsku godinu

– ako se nalazi na pripremama za evropsko i svetsko sportsko takmičenje i olimpijske igre

– ako učestvuje u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama ili treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Srbiju

KRAĐA: Procurela neverovatna fotografija, Hrvati na pokvareno ušli u finale, ENGLEZI BESNI! (FOTO)

– ako bi usled smrti ili teške bolesti člana domaćinstva, ono bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj time što bi osoba bila na vojnoj vežbi

– ako u mestu u kome pozva osoba živi vlada zarazna bolest

– zbog potreba službe odnosno, ako odlaganje traži državni organ, privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik

– vežba koja traje duže od tri dana može poljoprivredniku i privredniku biti odložena ako u domaćinstvu nema člana sposobnog za – privređivanje.

HRVATSKA FUDBALSKA TAJNA: Još jedan dokaz da je ustaštvo i dalje u srcima Hrvata stigao je sa SP u Rusiji (INFO)

Osam dana rok

Zakon predviđa da se zahtev za odlaganje vojne vežbe podnosi u roku od osam dana od dana prijema poziva. Zahtev se može podneti i kada nastane razlog za odlaganje, kao što je recimo u slučaju bolesti ili nekih drugih, nepredviđenih situacija. U ostalim slučajevima, ukoliko zakasnite, zahtev za odlaganje se odbacuje kao neblagovremen.

Koje žene su u obavezi da se odazovu

Kada su u pitanju žene, vojne vežbe su obavezne za one koje su podnele zahtev za dobrovoljno služenje vojnog roka, koje su odslužile vojni rok i koje su bile profesionalni pripadnici vojske, a kojima je prestala profesionalna vojna služba. Samo žene koje imaju ratni raspored u jedinicama Vojske Srbije mogu biti pozvane na vežbe i obuku.

Samohrani otac će na vojnu vežbu kada deca budu punoletna

Nedavno je Subotičaninu Atili Bartoku odložena vojna vežba pošto se na kapiji kasarne u Bačkoj Topoli pojavio sa dvoje maloletne dece kojima je jedini staratelj.

ORIĆ POSLAO JEZIVU PORUKU SRBIMA: Rata će biti PRE NEGO ŠTO SE TO OČEKUJE!

– To što se Atili Bartoku odložila vojna vežba zbog toga što je samohrani otac dvoje maloletne dece, ne znači da isti neće biti pozvan na vojnu vežbu dok mu deca ne postanu punoletna. Imenovani do sada nije bio na vojnoj vežbi, iako lice u rezervnom sastavu može biti pozvano na vežbu. U svakom slučaju, on ima pravo da kada dobije poziv za vojnu vežbu uvek podnese zahtev za odlaganje vojne vežbe – kažu u ovoj službi.

Plata i dok traje vežba

Mnogi se pitaju šta se za to vreme dok je građanin na vojnoj vežbi dešava sa poslom, odnosno da li će dobit platu. U RCMO kažu da osobi koja je u radnom odnosu za vreme vežbe pripada naknada u visini njegove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci.

IZNERVIRAO SRBE: Golman Hrvatske protiv Engleza igra za Majke Srebrenice?!

Pripada mu i naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje. Nezaposlenima pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada, kažu u RCMO.

(Dnevne.rs/Izvor: Blic.rs)