OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE: Policija najavila veliku akciju kontrole saobraćaja u ponedeljak, evo o čemu se radi

saobraćajna

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova sprovešće pojačanu kontroluučesnika u saobraćaju, u ponedeljak 12. marta 2018. godine, u okviru akcije pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva na svim evropskim putevima.

Akcija će biti sprovedena u 32 evropske države (28 država članica EU, Švajcarska, Norveška, Srbija i Gruzija) koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL – (mreža saobraćajnih policija Evrope). Takođe, kontrola saobraćajne policija biće usmerena i na otkrivanje prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača u toku vožnje.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji oko 76 odsto, a na zadnjim svega oko 12 odsto. Istovremeno, oko šest odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon za vreme vožnje.

ESTRADNE ZVEZDE KOJE SU IMALE PROBLEMA SA ALHOHOLOM: “Sednem na grob neke babe i popijem devet čokanjčića rakije”

U toku 2017. godine, gotovo 60 odsto poginulih vozača, odnosno putnika u Srbiji, nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

IZMENA PODELILA JAVNOST U SRBIJI: Evo kada će vozači smeti da pretiču preko PUNE BELE

Prema publikaciji koju je objavila Svetska zdravstvena organizacija, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnoj nezgodi za više od 60 odsto.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)