Obama: Vojni sukob sa Rusijom ne bi bila mudra opcija

predsednik

Predsednik SAD Barak Obama kaže da su članice NATO na granici sa Rusijom ojačane kako bi stavile do znanja da se ta linija ne može preći.

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da vojni sukob sa Rusijom ne bi bila mudra opcija. “Mislim da ne bi bilo mudro za SAD ili svet da dođe do vojnog sukoba između SAD i Rusije”, rekao je Obama za CNN.

On je dodao da su članice NATO na granici sa Rusijom ojačane kako bi stavile do znanja da se ta linija ne može preći. “U suprotnom, morali bismo da preduzmemo vojne mere da zaštitimo naše saveznike”, rekao je američki predsednik.

Obama je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin nije “zaustavljen” nakon ruskog pripajanja Krima zbog veličine ruske armije i činjenice da Ukrajina nije članica Aijanse, što znači da postoje limiti u vezi sa američkim vojnim aktivnostima.

Odnosi između Rusije i NATO zategnuti su od početka 2014. godine nakon što je blok optužio Moskvu da se miješa u sukobe u Ukrajini. Moskva je kategorično odbacila ove tvrdnje izrazivši zabrinutost zbog širenja Alijanse na istok prema ruskim granicama.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

 

(Agencije)