“O KAKVOJ SLOBODI KRETANJA RAGOVARAMO DOK SE SRBI HAPSE IZ POLITIČKIH RAZLOGA”: Prva reakcija Beograda posle prekida razgovora u Briselu sa delegacijom Prištine

Srbija

Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić kaže da delegacija Srbije odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi.

– Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovora i razgovara – poručio je Ðurić.

Kako je naveo, delegacija Srbije rezolutno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi, a to, dodao je, znači “na onaj način na koji je to dogovoreno ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte”.

Ðurić je posle tri dana razgovora ekspertskih delgacija Beograda i Prištine u Briselu rekao da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode ono što je dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im “Srbija da sve”.

– To tako ne funkcioniše. I oni i EU moraju da znaju da je onog momenta kada je sporazum o formiranju i usvajanju statuata ZSO potpisan to postala obaveza ne samo Beograda i Prištine, prevashodno Prištine, već i EU, jer je potpisom gospođe Ešton to postao sastavni deo evropske spoljne i bezbednosne politike – poručio je Ðurić.

DA LI STIŽE IZ NEMAČKE OPASNIJI ZAHTEV PO PITANJU KOSMETA NEGO ŠTO JE ISPOSTAVILA AMERIKA

On je rekao i da se delegacija Beograda u razgovorima sa Prištinom bori “ne za bilo kakav statut za Zajednicu srpskih opština, veća za dogovorenu suštinu tog sporazuma”.

Ðurić je dodao da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana na više adresa u SAD i svetskim organizacijama razgovarao o potrebi donošenja statuta ZSO.

Kada je reč o drugim temama koje se bile na agendi trodnevnog tehničkog dijaloga u Briselu, Ðurić je rekao da je delegacija Beograda ponudila konstruktivna rešenja akutne krize u energetskom sektoru.

– Zbog krađe struje od strane prištinskih vlasti čak je i u Zapadnoj Evropi i Briselu došlo do kašnjenja digitalni satova za 6 minuta. Naša strana je ponudila konstruktivno rešenje kako da se reši problem tarifiranja i da se privremeno, do početka sprovođenja dogovora o energetici, to reši, ali oni o tome nisu želeli da razgovaraju.

-Želeli su da razgovaraju samo o tome kako da Priština dobije kontrolnu oblast – naveo je Ðurić i poručio da to tako ne funkcioniše i da se time ne može postići napredak u razgovorima.

OTKRIVENI POMAGAČI UBICE JELENE MARJANOVIĆ: Na spisku za hapšenje još dve osobe!

Posebno je naglasio da se poslednjeg dana nije razgovaralo uopšte o slobod kretanja, što je bilo predviđeno kao tema.

– O kakvoj slobodi kretanja da razgovaramo dok se Srbi na KiM, poput gospodina Zajića, hapse iz političkih razloga?

JASNA PORUKA VLADIMIRA PUTINA: Rusija će staviti veto na formiranje vojske takozvane države Kosovo

-Zajić je bio direktor banke u Klini, starina od 70 godina, nikada pušku u ruke nije uzeo, uhapšen kao povratnik samo zato da bi se Srbi zastrašili i poslala poruka da nisu poželjni na KiM – zaključio je Ðurić.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs//Izvor: Tanjug)