NOVI VETROVI DUVAJU IZ VAŠINGTONA! Dečani su srpski!

manastir

Foto: AP

Tzv. Kosovske vlasti ponekad ne izvršavaju sudske presude, uključujući i presude Ustavnog suda, posebno kada presude favorizuju manjine, kao u brojnim slučajevima povratka imovine kosovskih Srba, navodi se u izveštaju.

– Lokalne vlasti u Dečanima nastavile su da odbijaju sprovođenje odluke Ustavnog suda iz 2016. godine kojom se potvrđuje vlasništvo Srpske pravoslavne crkve nad više od 24 hektra zemlje pored manastira Visoki Dečani. Niko od zvaničnika koji su bili umešani u neizvršenje sudskog naloga nije sankcionisan – precizira se u Izveštaju o verskim slobodama.

Snage Kfora i dalje obezbeđuju manastir Visoki Dečani, podseća se u izveštaju.

– Zvaničnici ambasade zalagali su se na svim nivoima vlasti za sprovođenje presude Ustavnog suda iz 2016. godine kojom se naređuje povraćaj zemljišta manastiru Dečani – navodi se u izveštaju.

Maja 2016. godine, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud tzv. Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektra sporne zemlje.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas/Kosovo online)