NOVI USLOVI: Od 1. januara žene će u penziju ići po ovim pravilima (INFO)

baka

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

BEOGRAD – Za samo mesec dana, tačnije od 1. januara 2018. godine, počinju da važe nova pravila za odlazak u penziju. Da bi napustile radno mesto sve pripadnice lepšeg pola moraće da imaju 62 godine života i najmanje 15 godina radnog staža.

To su uslovi za starosnu, dok se uslov za prevremenu starosnu penziju za žene osiguranike u 2018. godini podiže na 56 godina i četiri meseca života i 38 godina staža osiguranja, pišu Novosti.

Oni koji žele da ostvare pravo na penziju po uslovima iz 2017. godine, trebalo bi da raskinu radni odnos i podnesu zahtev u ovoj godini. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važi u toj godini.

[adsenseyu5]

Kako o bjašnjavaju u PIO fondu, u slučaju muškaraca uslov za starosnu penziju ostaje isti, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dok će za ostvarivanje prava na prevremenu u 2018. godini biti potrebno 57 godina života i 40 godina staža osiguranja.

– U slučaju prevremene starosne penzije, ček se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju – kažu u PIO.

SERGEJ TRIFUNOVIĆ DIGAO BALKAN NA NOGE ZBOG OBJAVE O PRALJKU: Hrvati mu otvoreno prete (FOTO)

– Godine života kao uslov za osiguranike žene će se uvećavati do 2032. godine kada će uslovi za žene i muškarce biti izjednačeni na 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Uslovi za prevremenu starosnu penziju se podižu do 2024. godine, kada će takođe biti izjednačeni za žene i muškarce i biće 60 života i 40 godina staža osiguranja.

OGLASILA SE KOLINDA NAKON PRESUDE: Hrvatska nije bila agresor, nas je napala Miloševićeva velika Srbija

Korisnici i osiguranici se o uslovima za ostvarivanje prava na penziju mogu detaljnije informisati na sajtu fonda www.pio.rs. u odeljku prava/ostvarivanje prava.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Kurir.rs/izvor: Večernje novosti/J. Ž. S./Foto: Vladimir Šporčić)

[adsenseyu2]

3 Comments on "NOVI USLOVI: Od 1. januara žene će u penziju ići po ovim pravilima (INFO)"

  1. A sta je sa nama koji smo ostali bez posla i usli u godine, ja licno 58. imam oko 28 g staza? Bilo kakva penzija ili kontejner?!

  2. Niko normalan ne moze da razume umanjenje penzije zato što nemaš godine života. Od plate ti je 40 godina izdvajano u penzioni fond, a kažnjen si što nisi dovoljno star. Sramota…

Comments are closed.