NOVI UDAR NA DŽEP GRAĐANA: Gorivo sigurno poskupljuje, a evo za koliko “skače cena”! (INFO)

pumpa

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Cene nafte i njenih derivata jedna su od top svetskih tema, a oči brokera i naftaša su uprte u to tržište pre svega zbog političkih tenzija i situacije u Iranu.

Gotovo trenutno nafta reaguje na takve potrese, ali u Srbiji bi do poskupljenja goriva moglo da dođe bez obzira na to šta se dešava u Iranu, i uopšte u svetu.

Naime, bliži nam se datum za pomeranja odnosno, usklađivanja akciza, a istovremeno je Republički zavod za statistiku objavio i potrošačke cene gde je zabeležen rast istih od 1, 7 odsto. Upravo to bi moglo da digne cene u proseku za dinar do nešto malo iznad njega.

U skladu sa Zakonom o akcizama Vlada svake godine sprovodi takozvanu indeksaciju dinarskih iznosa akciza na derivate nafte, propisano je kako se izračunava korekcija, ali nije propisano kada.

SUTRA JE KRSTOVDAN! Evo šta valja okačiti na ikonu kako vam CELA GODINA NE BI IŠLA NAOPAKO

Republički zavod za statistiku najpre objavljuje indeks potrošačkih cena u prethodnoj godini, što je već učinjeno i sada preostaje da u Službenom glasniku, Vlada objavi Usklađene dinarske iznose akciza.

Ono što je sasvim sigurno nakon povećanja akciza troškovi proizvođača i uvoznika nafte će biti veći, ali da li će nakon toga uslediti povećanje cena u istom iznosu to u ovom trenutku niko ne može da potvrdi, jer akciza nije jedini faktor koji utiče na cenu.

Prethodnih godina se dešavalo da cene na benzinskim stanicama posle indeksacije akciza ostanu iste, ali i da se povećaju u manjem, ili većem iznosu. Nema pravila – rekao je za Telegraf Biznis Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Pošto je indeks potrošačkih cena u 2019 (u odnosu na 2018) 1,7%, akcize bi za toliko trebalo da budu uvećane.

 Akcize na benzin bi trebalo da budu veće za 0,95 din, a na dizel za 0,98 dinara po litri. Pošto akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a ukupno povećanje dažbina bi iznosilo 1,14, odnosno 1,18 dinara po litri, respektivno – objašnjava Mićović. Koliko tačno košta gorivo koje točite u vaš automobil?

NIJE MOGAO DA ĆUTI: Albanac iz Crne Gore zatresao region porukom Milu Đukanoviću!

Razne dažbine utiču na konačnu cenu goriva, tako da je pitanje koliko realno košta gorivo koje sipamo u naše automobile, kada se oduzmu svi porezi i nameti.

Tako, prema poslednjim podacima UNKS, cena benzina evro premijum košta 65, 82 dinara, evrodizel, TNG 43, 75.

 

(Dnevne.rs /Alo.rs/ Telegraf/ M. G)