NOVI UDAR NA BUDŽET GRAĐANA: Poskupljenja u Srbiji zbog rata u Siriji (INFO)

novčanik

Foto: Telegraf

Nova poskupljenja goriva u Srbiji mogu se očekivati jer zbog ratnih sukoba u Siriji transportni putevi sirove nafte u regionu Bliskog istoka i Arabijskog poluostrva postaju sve nesigurniji pa cene na svetskom tržištu rastu, tvrde stručnjaci za energetiku.

Zamenik sekretara Udruženja za energetiku u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić rekao je da je poslednje poskupljenje goriva na pumpama u Srbiji u proseku za oko dva dinara posledica povećanja cena nafte na berzi i “reakcije trgovaca”.

– Barel nafte je u četvrtak koštao 50,77 dolara, a mesec dana ranije 47,98 dolara – rekao je Savić.

Dodao je “da ne veruje da će do kraja godine nafta poskupeti preko 60 dolara po barelu”.

 

[adsenseyu4]

– Srbija uvozi naftu i cena goriva zavisi od nabavne cene, kursa dinara prema dolaru i ponude i potražnje – rekao je Savić.

U malopodajnoj ceni goriva u Srbiji uz akcize, prema njegovim rečima, uračunate su i nadoknade za obavezne rezerve i markiranje, pa je zbog toga ona viša nego u Makedoniji i Bosni.

– U Srbiji je akciza, kao vrsta poreza, skoro 55 dinara za litar dizela, za litar benzina 53,34 dinara, a na kilogram tečnog naftnog gasa 41,65 dinara – rekao je Savić.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija u Srbiji Tomislav Mićović rekao je da je prema analizi tog udruženja od Nove godine prosečna maloprodajna cena benzina povećana za 9,61 dinar po litru, dizela za sedam dinara, a tečnog naftnog gasa (TNG) autogasa za 2,41 dinar po litru.

– Najnovije poskupljenje je posledica promena cena na berzi i cene sirove nafte, ali je i rezultat tržišnog nadmetanja 1.400 berzanskih stanica – rekao je Mićović.

On je istakao da je teško prognozirati kako će se kretati cene sirove nafte na svetskim berzama i maloprodajne cene goriva u Srbiji.

Na pitanje zašto su cene goriva niže u BiH i Makedoniji Mićović je rekao da “Srbija prednjači po visini zahvatanja u ceni dizela i TNG-autogasa pa su zbog toga naše cene ovih energenata po pravilu pri vrhu liste”.

 

[adsenseyu1]

Dodao je da se zbog nižih cena gorivo iz BiH prenosi legalno i ilegalno u Srbiju i da se to vidi po padu prometa na pograničnim pumpama.

– Država jeste preduzela odredjene čak i veoma rigorozne mere, ali ne možemo reći da se promet goriva u ovim regionima brzo oporavlja zbog čega su na gubitku ne samo vlasnici benzinskih stanica, već i država – kazao je Mićović.

(Dnevne.rs/Blic.rs/izvor:Beta)

 

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]