NOVI POZIVI IZ MINISTARSTVA ODBRANE: Platićete kaznu do 50.000 ukoliko ne prijavite svoj automobil u VOJNU EVIDENCIJU (FOTO)

karavan

Foto ilustracija: pixabay

Tek što je objavljen javni poziv za uvođenje u vojnu evidenciju rođenih 1999. godine i onih koji iz određenih razloga nisu to do sada učinili, usledila je još jedna objava iz Ministarstva odbrane

Na adrese širom Srbije upućeni su pozivi iz regionalnih centara Ministarstva odbrane da se građani jave, kako bi njihova vozila bila uvedena u vojnu evidenciju. Ovi pozivi su usledili, nakon što je Ministarstvo odbrane objavilo opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju građana Srbije koji u ovoj godini pune 18 godina.

Tek što je pre 10 dana objavljen javni poziv za uvođenje u vojnu evidenciju rođenih 1999. godine i onih koji iz određenih razloga nisu to do sada učinili, usledila je još jedna objava iz Ministarstva odbrane.

[adsenseyu4]

Na dokumentu, koji je upućen na kućne adrese pojedinih građana, stoji da su pozvani da se jave u regionalne centre Ministarstva odbrane, kako bi njihovo vozilo bilo bilo uvedeno u evidenciju stvari Centra MO.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Na naše pitanje, upućeno Ministarstvu, šta je razlog slanja poziva građanima, nadležni su odgovorili da je uvođenje vozila u evidenciju stvari deo je materijalne obaveze koja je Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi određena kao pravo i dužnost građana Republike Srbije, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika, čije je sedište na teritoriji Republike Srbije.

[adsenseyu1]

Prema tom Zakonu, oni kojima je poziv upućen, su dužni da pokretne i nepokretne stvari kojima raspolažu, a koje su određene kao stvari posebne namene za potrebe odbrane, Vojske Srbije i civilne zaštite, ustupe na privremeno korišćenje uz naknadu državnim organima, Vojsci Srbije i civilnoj zaštiti.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

– Evidencija se vodi radi organizovanog i pravilnog izvršavanja navedene obaveze – stoji u odgovoru iz Ministarstva.

Imajući u vidu da se taj zakon u pravnom sistemu Republike Srbije primenjuje od 5.11.2009. godine, kako bi se efikasnije obezbedilo funkcionisanje vojne, radne i materijalne obaveze, jasno je da pomenuti pozivi nisu u vezi sa bezbednosnom situacijom u regionu, dodaju nadležni.

Takođe, kako su nam rekli, u slučaju neodazivanja pozivu isti zakon predviđa novčane kazne od 10.000 do 50.000 dinara za vlasnika stvari.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]