NOVI BEOGRAD PREPUN ALBANSKIH OBAVEŠTAJACA! Evo koga i šta prate Ramini špijuni

Foto: AP/Hektor Pustina

Na Balkanu operišu albanski obaveštajci, koji sve raportiraju Ediju Rami. U našoj državi podrivaju vlast, ali i snimaju vojne i policijske položaje, upozoravaju stručnjaci

Špijuni albanske tajne službe (ŠIŠ) uveliko vršljaju po Srbiji! Stručnjaci za bezbednost ocenjuju da Albanci u našoj državi podrivaju vlast, ali i snimaju važne vojne i policijske položaje!

Naime, Albanija, koja je i članica NATO, slučajno je objavila na internetu tajne podatke o svojim najboljim obaveštajcima, i to do najsitnijih detalja – imena, vrstu automobila koje koriste, registarske tablice, brojeve ličnih karata i pasoša, operativne rangove, detalje o putovanjima, pa čak i njihove svakodnevne navike, piše Independent. Tako sada svi u svetu znaju gde tačno deluju najbolji albanski špijuni, kolike su im plate, gde idu kod zubara, pa čak i koje vodoinstalatere i auto-mehaničare zovu radi popravki.

Na visokim mestima

Nečuveni skandal je razotkrio da Albanija ima dva čoveka na vrlo osetljivim pozicijama u sedištu NATO u Briselu, dok su ostali na visokim diplomatskim pozicijama u Belgiji, Grčkoj, Srbiji i južnoj srpskoj pokrajini Kosovu, Italiji i Makedoniji.

Ovi podaci su objavljeni na sajtu albanskog Ministarstva finansija u okviru izveštaja o finansijskoj situaciji obaveštajne službe ŠIŠ. Odmah je nastala prava panika u sedištu Alijanse, jer ko uđe u albanski sistem, ulazi i u NATO sistem, piše Independent! Vojni savez je objavio uzbunu najvišeg stepena, pa su razotkriveni agenti morali odmah da budu povučeni s terena. Zavladao je i strah da je njihova špijunska mreža otkrivena i u drugim delovima sveta. Pokrenuta je i istraga o ovom propustu.

– Možete da objavite svoj budžet, ali da objavite imena i druge detalje o agentima, to je suludo – kaže za Independent jedan operativac američke CIA koji je želeo da ostane anoniman.

Bivši operativac DB Boža Spasić kaže za Kurir da je na Balkanu aktivno 200-300 albanskih špijuna, a da im je Srbija posebno zanimljiva.

Podrivanje vlasti

– Zanima ih bukvalno sve, a najviše političke prilike. U Srbiji proveravaju kakvo je stanje u zemlji, da li je položaj predsednika Aleksandra Vučića siguran, da li mu narod i dalje veruje… Imaju agenturne zadatke koji se odnose na podrivanje vlasti u Srbiji. Takođe, zanima ih i položaj vojnih i policijskih jedinica. Učestvuju i u ekonomskoj špijunaži, tu su posebno aktivni na Novom Beogradu, gde je sedište velikih kompanija i svetskih banaka – navodi Spasić. Dodaje da su se naše službe, a pre svih BIA, suprotstavile njihovom delovanju.

FOTO: PRINTSCREEN/MINISTARSTVO FIN

Špijuni
OVO SU RAZOTKRIVENI ALBANSKI AGENTI:

1. Ferdinand Nuku
2. Kujtim Prifti
3. Robert Tuci
4. Nestor Babameto
5. Astrit Kinani
6. Nevzat Šehu
7. Tonin Prendi
8. Bardok Gega
9. Hazbi Brahja

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs, B. Karović)