NOVE TENZIJE U CRNOJ GORI: Amfilohiju bi da zabrane ulaz pod zidine drevnog hrama

Crna Gora

FOTO: TANJUG / VLADA CRNE GORE/ BOJANA CUPIĆ

SAVEZ Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i albanskih nacionalnih partija, koji čine vlast u Ulcinju, zatražio je od nadležnih državnih organa da zabrane skup u Svaču, koji je za nedelju na Ivanjdan najavila Mitropolija crnogorsko-primorska sa vernicima. Zahtevaju da se mitropolitu Amfilohiju i sveštenstvu ne dozvoli da uđu pod zidine drevnog hrama posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju, u kojem je kršten Sveti Jovan Vladimir, prvi srpski svetac i nebeski zaštitnik i slava grada Bara. Svač je bio srednjovekovno utvrđenje na steni iznad Šaskog jezera, nedaleko od Ulcinja.

Pre nekoliko dana predstavnici lokalne vlasti u Ulcinju održali su sastanak i uputili saopštenje da je Svač prostor proglašen arheološkim lokalitetom, i da se na njemu izvode “intenzivni radovi” koje finansiraju državne i opštinske kulturne institucije. I ne samo to, konstatovali su da se radi o još jednom pokušaju provokacije lokalnog stanovništva od strane sveštenika Mitropolije.

U petak se saopštenjem oglasio imam Senad efendija dodajući da Albanci treba da podignu glas protiv najavljenog dolaska mitropolita Amfilohija i vernika SPC, pozivajući se na reči Steva Vučinića, sekretara kanonski nepriznate CPC, koji je poručio da za održavanje službe SPC na ruševinama crkve nema “liturgijskih ili duhovnih potreba, već je to vrsta duhovnog zločina protiv naroda”.

– Hoće li nas nove generacije kriviti što nismo podigli glas protiv slovenstva i njihovih provokacija! Podignimo glas, jer će sutra biti kasno – poručio je oštro imam Senad.

ZAPAD MIRNO POSMATRA: Lazanski upozorava na sporazum Tirane i Prištine, iza koga se KRIJE STRAŠAN CILJ ALBANACA

Nove tenzije u Crnoj Gori dešavaju se samo nekoliko dana nakon što je vaseljenski patrijarh Vartolomej uputio pismo predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, obaveštavajući ga da nijedna pravoslavna crkva neće priznati “antikanonsku tvorevinu” Miraša Dedeića, koja im ne pripada. Pre tačno godinu meštani Albanci su se okupili ispred hrama SPC u Svaču, protestujući zbog dolaska mitropolita Amfilohija. Tenzije je smirila policija, pa je litugija umesto u hramu, održana pored njegovih zidina.

LIBERALI: RASPOPU ULICA

LIBERALNA partija predložila je da jedna ulica u Podgorici dobije ime raspopa Antonija Abramovića! On je bio raščinjeni sveštenik Američke pravoslavne crkve, a zatim vođa kanonski nepriznate CPC. Antonije je 1993. kao sveštenik pod zabranom činodejstva, izabran za “mitropolita” od male grupe crnogorskih suverenista. Svešteničkog čina lišen je 1994, a iz pravoslavne crkve 1995. podgorička “Pobjeda” je 13. novembra 1993. prenela saopštenje MUP Crne Gore u kome je navedeno da državni organi raspolažu dokumentacijom i svedocima o nedoličnim radnjama Abramovića. Priča se da se radilo o pedofiliji, dok je MUP ukazao i na Antonijeve veze sa obaveštajnim službama

           

(Dnevne.rs/Izvor: Novosti.rs, V.Kadić-B.Dabić)